Overleden joodse artiest krijgt monument

Michel Velleman. Foto archief DvhN

Michel Velleman. Foto archief DvhN

De vermoorde joodse goochelaar Michel Velleman krijgt 74 jaar na zijn dood een gedenkteken aan de Ruiterstraat in de stad waar zijn geboortehuis stond.

Het monumentje, waarin een grote rol is weggelegd voor Willem Wilminks gedicht Ben Ali Libi over de goochelaar, wordt bevestigd aan een buitenmuur van bioscoop Pathé. De facilitaire dienst van de landelijke Pathé heeft deze week zijn fiat gegeven voor het eerbetoon omdat het vandalismebestendig blijkt. Alleen de kleur van het ontwerp moest aangepast. Het geel in het ontwerp leek te veel op het geel van Pathé.

Lichten op groen

Volgens de initiatiefnemers van het gedenkteken - bibliothecaris Douwe van der Bijl en dichter Kasper Peters - staan nu alle lichten op groen om het monument te plaatsen. ,,De gemeente kon er pas officiële toestemming voor geven als de eigenaar van het pand akkoord zou zijn. Nu is het wachten op de omgevingsvergunning. Hopelijk staat het er voor de zomer’’, zegt Van der Bijl.

Hij en Peters zijn groot liefhebber van het gedicht Ben Ali Libi van Willem Wilmink, dat gaat over een joodse goochelaar die in de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Sobibór om het leven is gebracht. Ze ontdekten dat Ben Ali Libi de artiestennaam was van goochelaar Michel Velleman die in Groningen ter wereld kwam. Ze bedachten dat ze iets wilden met Wilminks gedicht op de plek waar de goochelaar geboren is, als ode en herinnering aan zowel de goochelaar als de dichter.

IJzeren letters

Ze zamelden geld in en benaderden ontwerper Albert Rademaker die een zin uit het gedicht (...Jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar...) in ijzeren letters op de muur van de bioscoop bevestigt. Daarnaast komen twee informatiebordjes: een over Velleman en een met het complete gedicht van Wilmink. De initiatiefnemers hebben nog 2.000 euro nodig voor het project. Belangstellenden kunnen Van der Bijl benaderen via douwevdbijl@gmail.com

Fragment Ben Ali Libi

En altijd als ik een schreeuwer zie

met een alternatief voor de democratie

denk ik: jouw paradijs, hoeveel ruimte is daar

voor Ben Ali Libi, de goochelaar.

Voor Ben Ali Libi, de kleine schlemiel

hij ruste in vrede,

God hebbe zijn ziel