Direct naar artikelinhoud

PvdD boos om reclamekoe voor Koeman Broodjes

Broodjeszaak Koeman bestaat 110 jaar. Als reclamestunt besloot eigenaar Stan Koeman via Marktplaats een koe te huren. De Partij voor de Dieren reageert ontzet.

De politie arriveert bij de koe en haar kalf op de Amstelveenseweg.

Dierenactivist Dewi Kousbroek fietst woensdagmiddag op de Amstelveenseweg en komt koe Wilma en haar kalfje voor de broodjeszaak tegen. Kousbroek doet daarop melding bij de politie en de Partij voor de Dieren. "Je kunt de navelstreng gewoon zien hangen. Dit is geen plek voor dieren." 

Politieagenten komen langs om naar de gemoedstoestand van Wilma kijken, maar vinden dat ze er 'ontspannen' bij ligt. En omdat eigenaar Koeman een geldige vergunning heeft voor de dieren, mogen ze gewoon blijven staan. "Meneer heeft dit netjes bij de gemeente aangegeven," zegt een agent.

Volgens Bert Roelofs van Animal Verhuur, de eigenaar van de koe, is Wilma relaxed: "Ze is hooi aan het eten en aan het herkauwen. Dat is een goed teken." Bovendien is het niet zomaar een koe. "Loes Luca heeft haar nog gemolken. En ze is ook bij Wie Ben Ik geweest. Deze koe is echt aan dit soort dingen gewend."

Kameel
Na de melding van Kousbroek doet de Partij voor de Dieren navraag bij de gemeente over de vergunning voor Wilma en haar kalf. Die is inderdaad op orde. Raadslid Johnas van Lammeren: "Ondanks dat er een vergunning voor is verleend, is het bizar dat voor dit soort acties dieren worden ingezet. Een koe hoort met haar pasgeboren kalf niet langs de Amstelveenseweg te staan."

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, wordt het inzetten van dieren voor reclamestunts verboden. De partij stelde in 2015 ook al vragen over een kameel die werd gebruikt om een feestje in de binnenstad te promoten.

Koeman is mogelijk van plan volgende week woensdag weer een koe in te zetten als reclame, voor een nieuw filiaal op de Buitenveldertselaan. Dierenactivist Kousbroek zegt ter plekke te zullen gaan demonstreren.

Koe Wilma en haar kalf.