Direct naar artikelinhoud

Studentenleven voortaan cultureel erfgoed

Het studentenleven en de gewoonten en tradities bij studentenverenigingen gaan deel uitmaken van ons cultureel erfgoed. Volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), die de voordracht heeft gedaan, gaat het om 'een levende, dynamische cultuur die de sociale cohesie bevordert en belangrijk is voor de identiteit van veel studenten in Nederland'.

Aankomende studenten vieren feest tijdens de UIT-week in Utrecht.Beeld ANP

Bij tradities en mores onder studenten horen zaken als ontgroeningsrituelen, het opnemen van studenten van verschillende opleidingen in officiële studentenverenigingen en geregeld met elkaar borrelen. Het studentenleven prijkt vanaf nu officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De inventaris is een lijst van erkende tradities die als waardevol worden gezien en niet verloren mogen gaan.

Erkenning

De LKvV vertegenwoordigt 48 studentenverenigingen in dertien universiteitssteden. Sommige van die verenigingen bestaan al zo'n tweehonderd jaar. 'Ze krijgen nu erkenning voor het beschermen van de mores en tradities voor de volgende generaties studenten', aldus voorzitter Ruben Hoekman donderdag.

De studentenverenigingen spelen volgens hem goed in op de eisen die tegenwoordig aan studenten worden gesteld. 'Steeds meer studentenverenigingen bieden studieplekken aan en er worden bijna overal activiteiten rondom carrière-oriëntatie georganiseerd.'

In het erfgoedzorgplan dat bij een plaats op de Nationale Inventaris hoort, heeft de koepelvereniging van studentenorganisaties plannen gezet om de tradities te blijven doorgeven aan nieuwe generaties studenten.

Eerstejaarsstudenten tijdens de introductieweek in Utrecht.Beeld anp

Worstenbroodje

De inventaris wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Een selectie wordt voorgedragen voor de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed. Op de lijst staan Nederlandse tradities als Koningsdag, Sinterklaas, de ambacht van handmatig klompen maken en de cultuur van het pijproken, maar ook streekproducten als de Tielse kermiskoek.

Dit jaar werd het Brabantse worstenbroodje aan de lijst toegevoegd.