President Maduro van Venezuela in zijn wekelijkse tv-speech
NOS NieuwsAangepast

Venezuela bedenkt eigen vredesprijs en geeft hem aan Poetin

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft een vredesprijs in het leven geroepen die is genoemd naar zijn overleden voorganger, de socialist Hugo Chávez. Hij maakte ook meteen bekend wie de nieuwe prijs krijgt: de Russische president Vladimir Poetin.

De timing was mogelijk niet geheel toevallig. Eerder op de dag werd bekend dat de Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de president van buurland Colombia, Juan Manuel Santos. Hij wordt beloond voor zijn inspanningen om vrede te sluiten met rebellenbeweging FARC.

Maduro vond het echter tijd voor een alternatieve vredesprijs. "Ik heb besloten om de Hugo Chávez-prijs voor vrede en soevereiniteit te creëren", zei hij tijdens de onthulling van een - door een Rus ontworpen - standbeeld voor Chávez, die op tv werd uitgezonden.

Zware crisis

Hij voegde eraan toe dat Poetin de prijs wat hem betreft verdient als "voorvechter van vrede". De winnaar ontvangt een miniatuurstandbeeld van Chavez.

Door critici worden de pogingen van de regerende socialisten om op het internationale toneel een rol te spelen, vaak belachelijk gemaakt. Venezuela wordt geplaagd door een zware economische crisis; er is hyperinflatie en aan voedsel en andere producten is een tekort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl