Een kind in een opvangkamp in het door droogte getroffen Somalië
NOS NieuwsAangepast

Veel meer Somalische kinderen hebben honger, zegt Unicef

Zo'n 1,4 miljoen kinderen lijden onder het tekort aan voedsel in Somalië, dat kampt met grote droogte. Zo'n 275.000 van hen zijn ernstig ondervoed en hebben grote kans te overlijden aan ziekten als cholera en mazelen, omdat ze daarvoor in hun slechte conditie erg vatbaar zijn.

De cijfers komen van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties en ze liggen 50 procent hoger dan in januari. "De combinatie van weinig of geen voedsel en besmettelijke ziekten is vooral voor jonge kinderen een groot gevaar", zegt Unicef-woordvoerder Marixie Mercado.

Hoeveel kinderen tot nu toe zijn overleden aan ondervoeding en ziekten in Somalië is niet bekend. Er zijn alleen cijfers over de vorige hongersnood, in 2011. Geschat wordt dat er toen in 18 maanden tijd 258.000 mensen omkwamen, van wie 133.000 kinderen onder de 5 jaar.

Derde hongersnood

Sinds november vorig jaar zijn ruim 600.000 Somaliërs hun woonplaats ontvlucht omdat hun oogsten door de droogte zijn mislukt. Voor november waren al een miljoen Somaliërs op zoek gegaan naar een betere woonplaats.

  • APT
    Vooral jonge kinderen zijn het slachtoffer van hongersnood en droogte in Somalië
  • ANP
    De grond in Somalië is kurkdroog, veel vee is al doodgegaan
  • Reuters
    De 14-jarige Zeinab houdt haar neefje vast in een opvangkamp in Dollow, Somalië. Zeinab en haar familie zijn gevlucht vanwege de extreme droogte in het land
  • AFP
    Een kind met zijn moeder in een opvangkamp net buiten de hoofdstad Mogadishu
  • AFP
    Kinderen wachten op het uitdelen van voedsel en water in het kamp bij Mogadishu

Somalië, in de Hoorn van Afrika, heeft ongeveer 10 miljoen inwoners en is al voor de derde keer in 25 jaar getroffen door hongersnood. Die is het gevolg van de droogte, maar vooral ook van de burgeroorlog die er al jarenlang woedt en de bijbehorende anarchie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl