Update: Q-Park reageert op dreiging blokkeren Wildlands-parkeerterrein

Foto: Jan de Vin

Boze buschauffeurs hebben maandagmorgen gedreigd met een blokkade van het parkeerterrein bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Dat gebeurde nadat ze ontdekten dat ze voor 10 minuten parkeren plotseling 35 euro moesten afrekenen.

Tot dusverre konden de chauffeurs binnen een half uur gratis uitrijden of een dagkaart voor 30 euro kopen en dan de hele dag blijven staan. Maar dat gratis uitrijden binnen een half uur was maandagmorgen opeens niet meer mogelijk. Het gevolg: ze moeten nu twee keer een kaartje kopen en 70 euro afrekenen.

Boos

Chauffeurs moeten hun passagiers - in deze periode vaak schoolkinderen - in de ochtenduren brengen en ‘s middags weer ophalen. ,, We zijn boos omdat honderd meter verderop een parkeerterrein helemaal leeg staat. Laat ons daar dan parkeren!‘’, riepen ze. Ze doelden op het terrein aan de Schapenveenweg, dat de gemeente Emmen heeft laten aanleggen als overloopterrein op drukke dagen.

Toen de gemoederen wat bedaard waren kondigden de chauffeurs aan contact op te nemen met Wildlands. Of dat veel soelaas biedt is de vraag, want het parkeerterrein bij Wildlands is in beheer bij Q-Park. Daar was maandagmorgen niemand bereikbaar voor een reactie.

Het parkeerterrein van Wildlands was begin vorig jaar ook al in het nieuws. Toen besloot Q-Park de tarieven zodanig aan te passen dat automobilisten die langer dan een half uur hun auto stalden het volledige dagtarief van een tientje moesten betalen. De gemeente Emmen was geruime tijd in overleg met Q-Park om daar iets aan te veranderen maar dat haalde niets uit.

Reactie Q-park

Woordvoerder Sara Hoogstraten van Q-Park zegt dat de situatie al enige tijd geleden aangepast is. ,,Er dreigden bij het uitlaten en weer instappen van de kinderen soms gevaarlijke situaties vanwege alle personenauto’s waar ze tussendoor liepen. Daarom hebben we besloten dit te wijzigen. Dat is ook gecommuniceerd met de gemeente Emmen en met Wildlands en het is ook te lezen op de informatieborden bij de ingang. Maar omdat het seizoen van de schoolreisjes is begonnen valt het wellicht nu pas op.’’

Het betekent dat bussen niet meer binnen een half uur gratis kunnen in- en uitrijden. Volgens Hoogstraten is bij eerder overleg met de gemeente Emmen meermalen gevraagd om de autobussen naar de locatie aan de Schapenveenweg te dirigeren. ,,Het is daar veel rustiger maar de gemeente heeft er geen plekken gemaakt voor autobussen.’’ Mogelijk uit financiële overwegingen, want het verzwaren van busplekken kost ook weer geld - en voorlopig levert het terrein aan de Schapenveenweg geen geld op. Q-Park heeft op haar parkeerterrein vijf verzwaarde plekken voor bussen.

Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) noemt het ,,een beetje de omgekeerde weg dat Q-Park de tarieven gaat aanpassen en vervolgens de gemeente vraagt om de bussen elders passagiers uit te laten stappen’’. De wethouder zegt zich over de situatie te zullen beraden.