Drie opgejaagde reeën verdrinken in kanaal

Drie reeën zijn vorige week verdronken in het Van Harinxmakanaal. Ze zijn opgejaagd door loslopende honden, vreest jager Jan Koning.

Al een paar jaar leeft er een kleine reeënpoulatie in de Aldemiede, een gebied ten oosten van Leeuwarden. Jan Koning heeft er zijn jachtgebied, maar de reeën laat hij met rust. De dieren hebben er nog genoeg ruimte, vindt hij.

Nadat onlangs een ree werd doodgereden, verbleven er nog drie in het gebied. Tot vorige week woensdagmiddag tussen vijf en zes uur, toen ze allemaal verdronken in het Van Harinxmakanaal. Bij de aansluiting van het kanaal met het Alddiel raakten ze te water en kwamen er niet op eigen kracht uit. Een reddingspoging van de brandweer en de dierenambulance kwam te laat.

Koning vermoedt dat de dieren zijn opgejaagd door een loslopende hond, waardoor ze in paniek in het water sprongen. Bij gebrek aan uittreeplaatsen kwamen ze er niet meer levend uit. Twee van de drie reeën werden direct geborgen, de derde werd twee dagen later door Koning zelf in het Alddiel gevonden.

Door loslopende honden die de reeën opjagen, raken die dieren helemaal uit hun doen, weet de jager uit ervaring. Dat kan in dit geval de oorzaak zijn geweest, maar om achter de exacte toedracht van dit incident te komen, is Koning op zoek naar mensen die woensdag tussen vijf en zes uur vanaf de Froskepolle hebben gezien wat zich daar afspeelde. Getuigen kunnen zich melden: tips@lc.nl .