Politiek

SP wil zelf referendumwet indienen

30-04-2017 13:31

Als niemand anders het doet gaat SP Kamerlid Ronald van Raak komende week zelf de referendumwet van PvdA, GroenLinks en D66 indienen. Dat schrijft hij in zijn column zondag op ThePostOnline. De wet voor een bindend (correctief) referendum is in 2014 ‘in eerste lezing’ aangenomen door de Tweede- en Eerste Kamer. Omdat het een Grondwetswijziging betreft moet de wet opnieuw behandeld worden door de Tweede Kamer. Dat indienen van die wet moet wel ‘onverwijld’ gebeuren, dat is ‘op of zo spoedig mogelijk na de dag van eerste samenkomst van de nieuwe Tweede Kamer’, zo blijkt uit een nota van de regering uit 2009.

GroenLinks, PvdA en D66 blijven weigeren om hun eigen wet opnieuw in te dienen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk waarschuwde de Tweede Kamer al voor de verkiezingen werk te maken van de wet. In het uiterste geval zou hij hem zelf kunnen indienen maar dat heeft niet de voorkeur van de bewindsman, zo liet hij de Kamer al eerder weten.

Van Raak:

 

“Plasterk is wat mij betreft de eerst kandidaat, maar die lijkt daar niet zoveel zin in te hebben. Daarom heb ik de minister gevraagd om uiterlijk morgen 1 mei uitsluitsel te geven. Volgende week moet deze wet worden ingediend. Als de minister hiertoe niet bereid is, dan ga ik deze mooie wet zelf verdedigen.”

 

Over de originele indieners GroenLinks, PvdA en D66 schrijft Van Raak “Deze partijen, die altijd mooie woorden spreken over onze grondrechten, trekken zich zelf van onze Grondwet maar weinig aan.”

Lees ook

Ronald van Raak – Dan ga ik die referendumwet wel zelf indienen