Ontluisterend Ajax mist Champions League na wanvertoning

Reacties

Ajax is op vernederende wijze uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League. FK Rostov strafte de fouten van een pover Ajax genadeloos af en zette een overtuigende uitslag neer: 4-1.

Ontluisterend Ajax mist Champions League na wanvertoning

Vanaf de eerste minuut was duidelijk dat Ajax in Rusland een ander Rostov trof dan in de heenwedstrijd in Amsterdam, die in 1-1 eindigde. De Russische vice-kampioen kon door als team te verdedigen dit keer het vertrek van mandekker Bastos opvangen, waardoor Ajax nauwelijks een opening vond in de hechte defensie.

De Amsterdammers speelden vooral rond op ongevaarljike posities en doken zelden gevaarlijk op rond het strafschopgebied. Zo leverde het vele balbezit Ajax bijzonder weinig op. De grootste kans in de eerste helft ontstond na een moment van miscommunicatie bij Rostov. Bertrand Traoré profiteerde bijna, maar zijn listige poging bleek niet doeltreffend.

Rostov gaf ondertussen steeds meer waarschuwingen af. Zo redde Jasper Cillessen, die een basisplek kreeg in afwachting van zijn transfer naar Barcelona, knap toen Alexandr Erokhin alleen voor hem opdook na een moment van onachtzaamheid bij Jairo Riedewald. Ook de tweede grote kans voor Rostov leverde geen succes op. Dimitri Poloz was net te laat bij de bal toen Sardar Azmoun hem aflegde.

Daarna toonde Rostov zich alsnog een efficiënte countermachine. Azmoun bracht Ajax in de 34ste minuut al op de rand van de afgrond door een voorzet binnen te koppen. Na de hervatting namen de Russen verder afstand via standaardsituaties. Erokhin kopte een vrije trap van Timofey Kalachev tegen de touwen en Christian Noboa sloeg toe na een corner. Daarmee kwam het aantal tegendoelpunten van Ajax uit standaardsituaties onder trainer Peter Bosz op zeven, uit evenveel wedstrijden.

Via een ander handelsmerk nam Rostov nog verder afstand. Poloz ontsnapte bij een vlijmscherpe counter aan de buitenspelval, omspeelde Cillessen en prikte de bal in het lege Ajax-doel. Daarmee kwam een voor Ajax vernederende 4-0 stand op de borden te staan.

Toen het pleit reeds beslecht was, deed Ajax nog wat terug. Fedor Kudryashov vloerde invaller Kasper Dolberg in het strafschopgebied en ontving daarvoor de rode kaart. Davy Klaassen schoot net als in het heenduel de penalty feilloos binnen, maar die treffer was er slechts voor de statistieken: 4-1.

Door de afgang in Rusland kan Ajax zich gaan opmaken voor de loting voor de groepsfase van de Europa League in plaats van de Champions League. PSV is net als vorig jaar de enige Nederlandse deelnemer aan het miljoenenbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.