Syrische president Assad (L) en de Amerikaanse president Donald Trump (R)
© ReutersDe Syrische president Assad (L) en de Amerikaanse president Donald Trump (R)
De Amerikaanse president Donald Trump is geen echte onafhankelijke politieke leider, maar is slechts een marionet van Amerikaanse bedrijven, het militair-industrieel complex en de agentschappen, die hun eigen belangen dienen, vertelde Syrische president Bashar Assad tegen het Latijns-Amerikaanse TeleSUR-tv-netwerk.

Trump streeft 'geen eigen beleid' na maar voert alleen de beslissingen uit van de 'intelligentiebureaus, het Pentagon, de grote wapenfabrikanten, de oliemaatschappijen en de financiële instellingen', zei de Syrische leider in een exclusief interview met TeleSUR.

"Zoals we de afgelopen weken hebben gezien, veranderde hij zijn retoriek volledig en onderwierp hij zich aan de voorwaarden van de diepe Amerikaanse staat, of het diepe Amerikaanse regime," voegde Assad toe.

Hij verwees naar het feit dat Trump aan de macht kwam op een politiek platform dat beloofde afstand te nemen van het interventiebeleid van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, maar hij vergat zijn beloften snel en gaf opdracht tot een raketaanval tegen de Syrische luchtbasis na een chemisch wapenincident In de provincie Idlib van Syrië.

De Syrische president zei ook dat het 'een volledige verspilling van tijd is om het buitenlandse politieke beleid van de Amerikaanse president te beoordelen' 'hij kan iets zeggen' maar wat hij echt doet hangt af van ''wat deze [Amerikaanse militaire en bedrijfs] instituten naar hem dicteren."

Hij voegde daaraan toe dat het "niets nieuw is" en "deel uitmaakt van het al decennia lopende Amerikaanse beleid."

"Dit is wat Amerikaanse politici karakteriseert: ze liegen elke dag... Daarom moeten we niet geloven wat het Pentagon of een andere Amerikaanse instelling zegt omdat ze dingen zeggen die hun beleid dienen, niet dingen die de realiteit en de feiten weerspiegelen," vertelde Assad TeleSUR.

Hij zei verder dat de VS zijn eeuwenlange beleid voortzet, gericht op het opzetten en handhaven van een wereldwijde hegemonie door alle landen die zich verzetten in oorlogsgebieden te veranderen.

"De Verenigde Staten streven ernaar om alle landen van de wereld zonder uitzondering te beheersen. Het accepteert geen bondgenoten, ongeacht of het ontwikkelde staten zijn zoals die in het westerse blok of andere staten van de wereld," legde de Syrische leider uit.

Hij voegde eraan toe dat "wat er met Syrië, Korea, Iran, Rusland en misschien Venezuela gebeurt, erop gericht is om de Amerikaanse hegemonie wederom aan de wereld op te dringen omdat ze ervan uitgaan dat deze hegemonie nu onder vuur ligt, en dat dit een bedreiging vormt voor de belangen van de Amerikaanse economische en politieke elites bedreigen.''

Assad heeft ongeveer een week geleden een vergelijkend beeld geschetst in een interview met het Russisch nieuwsbureau Sputnik. "Het regime in de Verenigde Staten is niet veranderd," zei hij en voegde eraan toe: "sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie heeft de Verenigde Staten op verschillende manieren verschillende landen aangevallen zonder rekening te houden met de Veiligheidsraad of de Verenigde Naties. "

Hij zei ook dat voor de VS, "het doel heiligt de middelen, geen waarden, geen moraal, alles kan gebeuren."

Ondanks zijn kritiek bevestigde Assad opnieuw de bereidheid van de Syrische regering om samen te werken met de VS als het zijn houding zou veranderen en de soevereiniteit van andere landen en vooral van Syrië respecteert.