Ambassadeur geeft Westen veeg uit de pan: 'Vrouwen in Saudi-Arabië worden verwend'

© REUTERS

De stemming voor een Saudisch zitje in de VN-Vrouwenrechtencommissie blijft nazinderen. In België, maar ook in Noorwegen. Daar heeft de ambassadeur van Saudi-Arabië Esam Abid Al Thagafi een column geschreven in de krant NRK, waarin hij zijn land op het vlak van vrouwenrechten verdedigt én uithaalt naar het Westen.

vtvn

'Het is niet het probleem van Noorwegen dat vrouwen in Saudi-Arabië niet met de auto mogen rijden', zo begin Thagafi zijn betoog. Er zijn nog heel wat zaken die Saudische vrouwen niet mogen. Zoals kleren dragen volgens de eigen smaak. Vrouwen staan bij wet nog altijd op de tweede plaats. Iedere vrouw heeft een ‘begeleider’ of ‘voogd’ die in haar plaats keuzes maakt. Over eender wat. Hakt ze zelf knopen door, is ze ongehoorzaam en verdient ze klappen.

Volgens de Saudische ambassadeur in Noorwegen zijn er echter heel wat zaken die vrouwen in zijn land net wel mogen. 'Het is mijn taak om de deels misleidende en foute informatie die er circuleert over de situatie van vrouwen in Saudi-Arabië te corrigeren', aldus Thagafi. 'De reden dat vrouwen een mannelijke voogd hebben, is om hen te beschermen. Niet om hen van hun vrijheid te beroven. Ze mogen niet met de auto rijden, maar wel een persoonlijke chauffeur hebben die hen brengt naar waar ze willen'.

'Dat is omdat onze cultuur voorschrijft dat er voor vrouwen gezorgd moet worden', klinkt het. 'Zij die afwijken van de traditie worden beschouwd als slechte mensen en verdienen een straf. Dat is nu eenmaal de denkwijze en daarom zijn er wetten nodig die zorgen dat problemen geminimaliseerd worden. Het Westen negeert deze culturele verschillen en geeft kritiek op de staat in plaats van op de cultuur. Men moet begrijpen dat cultuur niet van de ene op de andere dag verandert. Dit vergt tijd'.

'Verwend'

Thagafi ontkent dat Saudische vrouwen 'ondergeschikt' zijn aan mannen. Integendeel, de man draagt de volledige verantwoordelijkheid over het leven van zijn partner. 'Vrouwen worden verwend in Saudi-Arabië', zegt hij. 'Het is de man die betaalt voor eten, drinken, huishoudelijke kosten, kleren, make-up en alles wat de vrouw nodig heeft. Zelfs als de vrouw werkt en geld verdient, kan de man daar geen aanspraak op maken. Het is aan de vrouw om te bepalen waar ze haar geld aan wil uitgeven'.

Bovendien gaan steeds meer Saudische vrouwen werken, aldus de ambassadeur. 'Vandaag is 23 procent van de actieve bevolking vrouw'. Daarnaast mogen vrouwen weigeren om te trouwen met een man, op hun eentje uitgaan en naar het buitenland reizen om te studeren of werken. Zonder een voogd die hen controleert.

'Westerse vrouw is geen rolmodel'

De Saudische ambassadeur gaf het Westen daarna nog een veeg uit de pan. 'Voor onze vrouwen zijn Westerse vrouwen geen rolmodel', stelt hij. 'In onze cultuur is het een vorm van respect en waardigheid om jezelf te bedekken. Het beschermt vrouwen tegen de lust van mannen. Een man betaalt ook alles in onze cultuur. Kosten delen wordt door Saudische vrouwen niet aanzien als beleefd. De meeste vrouwen vinden dan ook niet dat er nood is aan een radicale ommezwaai'.

Thagafi was ook niet bepaald lief voor Noorwegen. 'Hier is nog een lange weg te gaan als het aankomt op een gelijk loon voor mannen en vrouwen. Vrouwen werken langer en verdienen minder, aldus een studie van de VN. En 817 vrouwen leven ondergedoken uit angst om gewond of gedood te worden door mannelijke familieleden. In geen enkel land ter wereld worden vrouwen niet gediscrimineerd'.

Afsluiten deed hij met een woordje advies: 'Noorse politici zouden beter eens een bezoek brengen aan Saudi-Arabië om zelf te zien hoe goed wij het doen. Ze zouden meer respect moeten tonen voor zij tot wie ze hun kritiek richten. Misschien zouden ze zich beter bezighouden met de uitdagingen in Noorwegen dan die in Saudi-Arabië'.