Het Montenegrijnse parlement na de goedkeuring van het NAVO-lidmaatschap
NOS NieuwsAangepast

Parlement Montenegro keurt omstreden lidmaatschap NAVO goed

Montenegro wordt lid van de NAVO. Het Montenegrijnse parlement stemde vanmiddag voor toetreding tot het militaire bondgenootschap. De stemming was omstreden: alle pro-Russische parlementariërs bleven weg en bij het parlementsgebouw was een demonstratie.

Voor de zitting sprak premier Dusko Markovic van een historische beslissing. Hij noemde de NAVO een garantie voor vrede en stabiliteit. De uitkomst van de stemming werd door de aanwezige parlementariërs met luid applaus ontvangen.

De pro-Russische oppositie zegt het besluit van het parlement niet te erkennen. Als de oppositiepartijen aan de macht komen, willen ze een referendum houden over het NAVO-lidmaatschap. Betogers staken bij het parlementsgebouw een NAVO-vlag in brand.

Betogers steken een NAVO-vlag in brand bij het parlementsgebouw in Montenegro

Montenegro is al jaren verdeeld tussen pro-westerse en pro-Russische politici. Het land heeft een klein leger, met enkele duizenden militairen, en is strategisch gelegen aan de Adriatische Zee. Doordat ook andere landen rond die zee lid zijn van het bondgenootschap, is het gebied nu volledig in handen van de NAVO.

Dat leidt tot onvrede bij het Kremlin, dat Montenegro traditioneel tot zijn invloedssfeer rekent. De twee landen botsten eerder dit jaar vanwege een couppoging in 2016. Montenegro beschuldigde Rusland van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep en plannen om oud-premier Milo Djukanovic te laten liquideren. Moskou noemde die beschuldigingen absurd.

Momenteel onderhandelt Montenegro ook met Brussel over toetreding tot de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl