Nederlandse startup lanceert mini-pc met ingebouwd schermpje

Nederlandse startup lanceert mini-pc met ingebouwd schermpje

07-10-2016 11:47 Laatste update: 27-04-2018 02:59

De Nederlandse startup Ockel komt met een nieuwe versie van zijn mini-computer die in je broekzak past. De Sirius A heeft een 6 inch touchscreen aan de bovenkant.

De mini-pc Ockel Sirius A is voor 449 euro te koop via crowdfundsite Indiegogo. Binnen één dag is er al meer dan 130.000 euro binnen. Dat is flink boven hun verwachtingen: de Nederlanders wilden aanvankelijk in één maand een ton ophalen. ​Ockel is een jaar geleden opgericht door Tim Haaksma, die hiervoor bij Philips werkte en met zijn andere bedrijf Avanca al langer hardwareproducten maakt en verkoopt. Hij introduceerde vorig jaar een crowdfundingsactie voor zijn eerste product, de mini-pc Sirius B.

Er werd meer dan een half miljoen euro opgehaald en klanten gaven direct wensen door voor een volgende versie. "Ze waren enthousiast over de Sirius B, maar ze wilden graag een accu erin. Dat is de Sirius A geworden." Inmiddels bestaat Ockel uit acht man, waaronder een industrieel ontwerper van de TU Delft die het design voor de Sirius A heeft gemaakt. Ockel krijgt daarbij hulp van Intel en Microsoft bij het bouwen en ontwikkelen van hun nieuwe apparaat, die in een Chinese fabriek in elkaar wordt gezet. 

Hij past in je broekzak

De Sirius A past met zijn formaat gemakkelijk in je broekzak. De buitenkant is gemaakt van aluminium met een opvallend design. "Het ontwerp is gebaseerd op het sterrenbeeld van de Grote Hond, waar de Sirius A-ster in zit. Ook voert het design warmte af zonder een ventilator te gebruiken: hij is dus erg stil." De bovenkant is voorzien van een 6 inch-touchscherm met een full-hd-resolutie. Hier kun je Windows 10 mee besturen. Zodra je een scherm aan de Sirius A koppelt, verandert het scherm in een digitaal toetsenbord of touchpad. Je kunt via de usb-poorten ook een fysiek toetsenbord of muis aan het apparaat koppelen om hem als een desktop-pc in te zetten.

Volgens Ockel kun je de Sirius A voor meer doeleinden gebruiken. Koppel het apparaat aan je televisie en gebruik hem als een mediacenter om Netflix mee te kijken. Of gebruik hem in combinatie met een Bluetooth-controller om Windows 10-games mee te spelen. Ook voor het geven van presentaties of het besturen van al je slimme apparaten is de mini-pc volgens Ockel geschikt. Omdat de Sirius A over een 3000 mAh-accu beschikt, kun je hem draadloos gebruiken. Met een volle accu kijk je ongeveer vier uur video en door de ingebouwde webcam kun je met het apparaat ook videochatten. En omdat je overal op één pc werkt, heb je altijd je bestanden bij de hand.

Op weg naar één apparaat voor alles

Het grote nadeel van de Sirius A is dat je hem apparaat niet kunt gebruiken als mobiele telefoon. Zo'n oplossing - een smartphone en computer in één - wordt door Microsoft gezien als de toekomst van mobiele apparaten. De Lumia 950-telefoon met Windows 10 kan in combinatie met de Continuum-adapter als desktop-pc worden gebruikt. Dat geldt ook voor een smartphone van Acer en een nieuw HP-toestel.  

"Daar gaan we wel heen: één apparaat waarmee je alles kunt", zegt Haaksma. "Maar daar zijn we nog niet. Windows 10 is daar nog niet volwassen genoeg voor." Ockel zou bijvoorbeeld graag een apparaat met OS X erop uitbrengen, maar dat mag niet van Apple. "Dan houd je Android en Windows over, en voor dit apparaat is Windows dan de beste keuze."

Een apparaat met meerdere besturingssystemen sluit Haaksma niet uit: "Een Sirius met Windows en Android klinkt heel interessant. Maar het gebruik van Windows 10 is meer een politieke keuze: Microsoft is onze partner, en Android is van Google. Maar we zijn niet per se getrouwd met één specifiek besturingssysteem, dus ik houd alle opties open."