Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Nieuwe test kan terugkeer van kanker jaar sneller opsporen dan CT-scan

Nieuwe test kan terugkeer van kanker jaar sneller opsporen dan CT-scan

Via een bloedtest kunnen artsen een terugkeer van kanker tot een jaar sneller opsporen dan nu bij de reguliere CT-scans het geval is. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij mensen met longkanker, waarover The Guardian bericht. De 'vloeibare biopsie' kan artsen en patiënten kostbare tijd opleveren.

De test geeft aan wanneer er opnieuw kankercellen groeien in het lichaam, nog voor de tumoren zichtbaar zijn op CT-scans en lang voor patiënten symptomen opmerken. De 'vloeibare biopsie' detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door stervende kankercellen. Aan het onderzoek namen 100 longkankerpatiënten deel. Wetenschappers konden in hun bloed een sterke stijging van beschadigd DNA opmerken, lang voor ze maanden of zelfs een jaar later zouden hervallen. 

De technologie wordt al gebruikt voor het prenataal opsporen van het Down-syndroom bij baby's, maar zou dus ook een enorme impact kunnen hebben op het opsporen en genezen van kanker. 

Volgens Nitzan Rosenfeld van het Britse kankeronderzoeksinstituut in Cambridge, die niet betrokken was bij het onderzoek, zullen kankerpatiënten in de toekomst bijna allemaal op deze manier getest worden. "Zelfs als maar een fractie van de kankers die nu te laat ontdekt worden voortaan in een vroege, behandelbare fase naar boven komen, zal dit een enorme impact hebben op het aantal levens dat we kunnen redden", zegt hij in The Guardian. 

De test wijst ook uit of de chemotherapie aanslaat of de kanker resistent is geworden. Dat kan artsen helpen om sneller over te stappen op een ander medicijn, waardoor patiënten niet langer een zware, maar nutteloze behandeling moeten ondergaan.