NOS Nieuws

Helmut Kohl krijgt miljoen schadevergoeding van biograaf

De schrijver van een ongeautoriseerde biografie over oud-bondskanselier Helmut Kohl moet hem een schadevergoeding van 1 miljoen euro betalen. Een rechter in Keulen vindt dat de bestseller Vermächtnis: Die Kohl-Protokolle de reputatie van de 87-jarige Kohl heeft beschadigd.

Kohl klaagde zijn voormalige ghostwriter Heribert Schwan aan omdat die het vierde deel van zijn biografie in 2014 zonder zijn toestemming uitbracht.

Schwan gebruikte citaten uit opnames van gesprekken in 2001 en 2002, zonder dat Kohl dat wilde. De gesprekken dateren uit de periode dat Kohl onder vuur lag wegens een financieringsschandaal in zijn partij, de CDU.

Mes en vork

In het boek staan meerdere omstreden citaten en anekdotes, onder andere over verschillende CDU-prominenten en de huidige bondskanselier Merkel. "Mevrouw Merkel kon niet eens haar mes en vork fatsoenlijk vasthouden", staat geciteerd in het boek. "Ze hing vaak rond bij staatsdiners waar ik haar vaak tot de orde moest roepen."

De schrijver en Kohl werkten voor de eerste drie uitgaven samen en raakten goed bevriend. Maar de vriendschap en het contact verwaterden. Volgens Schwan gebeurde dat toen Kohl hertrouwde en zijn vrouw zich met de zaken van haar man ging bemoeien.

De gewraakte citaten staan niet in de nieuwere uitgaven van het boek, die uitkwamen nadat Kohl in 2015 succesvol naar de rechter was gestapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl