Dijsselbloem voorafgaand aan het debat over Griekenland
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem onder vuur in Europees Parlement

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem begrijpt de commotie die ontstond na zijn uitspraken in een Duitse krant, eerder deze maand. Dat zei hij vanochtend in het Europees Parlement, voorafgaand aan een debat over Griekenland.

Dijsselbloem gaf in maart een interview aan een Duitse krant, onder meer over financiële steun aan zuidelijke landen in Europa. Dijsselbloem zei dat wie aanspraak maakt op solidariteit van Europa, ook plichten heeft. "Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen ('Schnapps und Frauen') uitgeven om daarna om hulp te vragen."

Zuid-Europese landen vatten die uitspraken op als aanval en reageerden woedend. Zo noemde de Portugese premier Costa de Nederlander een racist, xenofoob en een seksist. Dijsselbloem zei in het Europees Parlement het te betreuren dat zijn uitspraken verkeerd zijn begrepen.

Dijsselbloem onder vuur in Europees Parlement

Volgens de Eurogroepvoorzitter was het nooit zijn bedoeling om iemand te beledigen. "Het allerlaatste wat ik wil is een nieuwe tweedeling in Europa creëren." Maar excuses kwamen er niet.

Verschillende Europarlementsleden leverden kritiek op Dijsselbloem. "U ziet vrouwen als een object", zei een Duits parlementslid van De Groenen. Zij vindt dat Dijsselbloem de helft van de Europese bevolking op een beschamende manier heeft beledigd. Parlementariërs uit Zuid-Europese landen riepen Dijsselbloem opnieuw op om direct af te treden. Dijsselbloem had al gezegd dat hij dat niet van plan is.

Ook Nederlandse parlementsleden waren kritisch. Esther de Lange (CDA) noemde de uitspraken "een beetje dom, heel erg dom zelfs." "Deze kwestie zeurde onnodig lang door omdat excuses van Dijsselbloem uitbleven", zei Peter van Dalen van de ChristenUnie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl