Normal_beperking_handicap_rolstoel

Het komst steeds vaker voor dat Oost-Europeanen worden ingezet voor het werk dat eigenlijk bedoeld is voor mensen met een arbeidsbeperking. Sociale werkplaatsen doen dit om zich aan hun taakstelling te houden, maar het werk zou niet gedaan moeten worden door reguliere arbeidskrachten. Werkgeversorganisatie VNO/NCW waarschuwt dan ook voor concurrentievervalsing. Dit meldt Volkskrant.

Nog altijd hebben mensen met een arbeidsbeperking moeite om aan het werk te komen. Zij zouden naar een passende baan begeleid worden door de gemeente, maar zij zeggen hiervoor niet genoeg geld te hebben. Hierdoor komt het voor dat in de sociale werkplaats Bulgaren, Hongaren en Polen worden ingezet als uitzendkracht. Het ministerie van Sociale Zaken gaat 3 miljoen euro uittrekken om gemeenten te helpen bij het begeleiden van arbeidsbeperkten naar passend werk.

Mensen met een arbeidsbeperking, wat zowel fysiek als mentaal kan zijn, komen steeds minder vaak in de sociale werkplaats aan het werk. Onderdeel van de Participatiewet is dat zij zoveel mogelijk in de reguliere sector aan het werk worden gesteld. Echter is het daarvoor wel noodzakelijk dat gemeenten en werkgevers weten wie een baan zoekt en wat zijn of haar kwaliteiten zijn. Een zogenoemde ‘kandidatenverkenner’ bestaat wel, maar werkt niet altijd optimaal.

Het komt wel vaker voor dat uitzendkrachten worden ingezet om tijdelijke pieken op te vangen. “Ik begrijp dat directies van sociale werkbedrijven aan hun taakstelling willen voldoen, namelijk zo weinig mogelijk verliesgevend zijn”, zegt Aart van der Gaag, oud-voorzitter van de bond van uitzendbedrijven ABU. “De inzet van uitzendkrachten moet natuurlijk niet structureel worden.”

Door: Redactie Nationale Zorggids