Egyptische rechtbank
NOS Nieuws

Parlement Egypte geeft Sisi grote invloed op rechtspraak

Het Egyptische parlement heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat president Sisi grote invloed geeft op de rechterlijke macht, melden Egyptische media. Egyptische rechters komen vanavond in een spoedvergadering bijeen vanwege de omstreden parlementaire beslissing.

De toch al machtige president krijgt door de nieuwe regelgeving het recht om de hoofden van verschillende gerechtelijke afdelingen aan te wijzen. Hij kan kiezen uit kandidaten die door de afdelingen zelf naar voren worden geschoven.

Tot dusver benoemden de rechters zelf collega's op deze hoge posities. Het parlement ging met een tweederdemeerderheid akkoord met het wetsvoorstel.

Onafhankelijkheid

De rechters zien de verandering als een aantasting van de onafhankelijkheid van de Egyptische rechtspraak. Ook de scheiding der machten, die in de Egyptische grondwet is verankerd, wordt volgens hun bedreigd.

De organisatie van Egyptische rechters wil vanavond overleggen hoe te reageren op de wijziging. Volgens een woordvoerder "liggen alle opties op tafel".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl