‘Geen van de mensen die “vluchtelingen welkom” of “we kunnen het” riep, hebben zelf hun logeerkamers opgemaakt of tenten in hun tuin gezet om een stuk of zes vluchtelingen op te vangen’, dixit de Red Bull-baas. Hij spreekt over ‘de niet goed te maken politieke misrekening rond de vluchtelingengolf, of beter gezegd de emigratiegolf. Mateschitz is van plan een eigen website op te richten die zijn conservatieve wereldbeeld moet verspreiden. Er zouden inmiddels al mensen van Vice en het Oostenrijkse Presse zijn aangetrokken.

Gezeur over hoofddoekjes vindt de miljardair dan wel weer belachelijk. ‘Dat kan me niets schelen. Ik vind het belachelijk zoiets politiek te maken. Er zijn belangrijker zaken.’ Over Donald Trump zegt Mateschitz: ‘Ik denk niet dat hij echt zo’n idioot is. Veel zaken zijn ook verkeerd becriticeerd in de pogingen tot dialoog met Rusland. Het slaat nergens op om met een economische boycot te proberen een land als Rusland te ruïneren, zelfs niet met de hulp van de EU. Maar de opinie van de politiek correcten is dat Rusland een schurkenstaat is.’

Die politiek correcten zijn weer de ‘zelfbenoemde zogenaamde intellectuele elite’. ‘Van hen kun je met de beste wil van de wereld noch economisch noch politiek enige contrubutie aan het land onderkennen,’ zegt Mateschitz, die het interview geeft ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum bij het Oostenrijkse bedrijf.

De opmerkingen van Mateschitz zijn in die zin opvallend omdat zijn bedrijf behalve sporters ook de culturele elite altijd actief heeft opgezocht, met name met de Red Bull Music Academy en RBMA Radio, gespecialiseerd in underground muziek. Niet dat de liefhebbers daarvan automatisch linksig en politiek correct zijn, maar er heerst in die kringen enige verbazing over dit interview.