Het hoofdkantoor van verzekeraar Achmea
NOS Nieuws

'Honderden miljoenen verlies voor zorgverzekeraars'

De vier grootste zorgverzekeraars van Nederland hebben vorig jaar een verlies geleden van in totaal 334 miljoen euro. NRC schrijft dat op basis van een inventarisatie van de jaarcijfers van Achmea, VGZ, CZ en Menzis. In 2015 boekten de grote vier zorgverzekeraars, die samen bijna 90 procent van de markt hebben, nog ruim anderhalf miljard euro winst. Volgens de krant wijzen de cijfers erop dat de premies in de nabije toekomst mogelijk fors stijgen.

Volgens NRC is het vermogen van de vier zorgverzekeraars snel gedaald. Achmea heeft volgens de inventarisatie een verlies geleden van 196 miljoen euro, VGZ verloor 76 miljoen en CZ en Menzis verloren 15 en 47 miljoen euro.

De sector besloot, in reactie op kritiek dat geld uit premies te veel stil bleef liggen, een groter deel van het vermogen aan de polishouders terug te geven. De verzekeraars subsidieerden zo de afgelopen twee jaar de ziektekostenverzekeringen en voorkwamen daarmee sterkere premiestijgingen.

Innovatie en vergrijzing

De zorgverzekeraars zetten volgens de NRC de afgelopen twee jaar meer dan drie miljard euro van hun reserves in. De krant schrijft dat de verzekeraars, met uitzondering van CZ, daardoor weinig mogelijkheden meer hebben om premiestijgingen te voorkomen.

Uit berekeningen van NRC blijkt dat de premies dit jaar stegen met 8 procent naar gemiddeld 108 euro per maand. Sinds 2014 stijgen de premies sneller dan de inflatie. In 2015 ging dat om een stijging van 5,5 procent en in 2016 om een stijging van 3,5 procent.

De afgelopen tijd hebben bestuurders gewaarschuwd voor de stijgende zorgpremies. NRC verklaart de stijging uit innovaties die meer medische behandelingen mogelijk maken en door vergrijzing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl