Pro-Russische activisten in Loegansk
NOS NieuwsAangepast

Russische stroom voor afgesloten Loegansk

Rusland gaat de opstandige regio Loegansk in het oosten van Oekraïne van elektriciteit voorzien. Dat zegt de Russische gezant voor het vredesoverleg in Oekraïne, Boris Gryzlov.

Eerder vandaag werd bekend dat de regio geen stroom van Oekraïne meer krijgt. De Oekraïense staatsenergiemaatschappij zegt dat de regio de elektriciteitsrekening niet heeft betaald en dat daarom de separatisten afgelopen nacht zijn afgesloten. De schuld zou 90 miljoen euro zijn.

Twee jaar geleden werd Loegansk al van gas afgesloten, ook omdat de rekening niet betaald zou zijn.

Gryzlov noemde het afsluiten van de elektriciteit eerder al een politiek gemotiveerde actie van Kiev. Hij bestempelt het besluit van Rusland om de regio van stroom te voorzien als een humanitaire missie. Hoe Rusland de stroomvoorziening aan Loegansk wil organiseren, maakte hij niet bekend.

Spanningen

Na de Russische annexatie van de Krim in 2014 veroverden Russische separatisten gebieden in Oost-Oekraïne. Het staakt-het-vuren dat in 2015 werd afgesproken, wordt geregeld geschonden.

Afgelopen weekend kwam een Amerikaanse OVSE-waarnemer om toen hij in de buurt van Loegansk op een landmijn reed. Twee andere waarnemers raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl