Presidentskandidaat Macron bezoekt een computerinstituut
NOS NieuwsAangepast

Campagne Macron bevestigt hackpogingen

Hackers hebben geprobeerd medewerkers van de verkiezingscampagne van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron te hacken. Dat bevestigt Mounir Mahjoubi, hoofd digitale media van de campagne. Volgens Mahjoubi zijn er serieuze pogingen gedaan om e-mailadressen van campagnemedewerkers te hacken, maar zijn die gedwarsboomd.

Het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro publiceert vandaag een rapport waarin 160 pogingen van elektronische spionage worden beschreven, waaronder pogingen gericht op de campagne van Macron. Hackers zouden onder meer een nepwebsite hebben opgezet om de wachtwoorden van Macrons medewerkers te verzamelen.

Duidelijk patroon

"Er zijn vier domeinnamen geregistreerd die eruitzien alsof ze afkomstig zijn van de Macron-campagne", zegt Feike Hacquebord, onderzoeker bij Trend Micro. Een voorbeeld daarvan is onedrive-en-marche.fr, waarbij One Drive verwijst naar een online opslagdienst van Microsoft.

"Via zulke domeinnamen proberen de hackers medewerkers uit te lokken inloggegevens achter te laten en malware te installeren op hun computer", legt Hacquebord uit. "Dit is in lijn met wat de hackers eerder hebben gedaan, bij onder meer de Amerikaanse Democratische Partij (DNC). We zien een duidelijk patroon."

Macron won zondag de eerste ronde van de verkiezingen. In de tweede ronde op 7 mei neemt hij het op tegen Le Pen van Front National, die de banden met Moskou wil aanhalen. Le Pen bracht vorige maand een bezoek aan president Poetin. Die zei toen dat Rusland niet zal proberen de presidentsverkiezingen in Frankrijk te beïnvloeden.

Critici verwijten Le Pen dat ze met haar anti-Europese koers in de smaak probeert te vallen bij de Russen. Na de ontmoeting met Poetin zei Le Pen onder meer dat ze haast wil maken met het opheffen van de Europese sancties tegen Rusland als ze is gekozen tot president van Frankrijk.

Hackers

Volgens het rapport zit hackerscollectief Pawn Storm achter de inbraakpogingen. Trend Micro speculeert niet over wie er mogelijk achter de groep zit. Amerikaanse onderzoekers verbinden Pawn Storm aan de Russische inlichtingendienst. Daarmee lijkt het rapport bewijs te leveren voor eerdere klachten door Macron dat zijn partij het doelwit is van Russische hackers.

"Pawn Storm heeft het beste motief om de campagne van Macron te hacken", zegt Hacquebord. "Weten we het 100 procent zeker? Nee. Maar er is meer bewijs voor dan tegen. Ze zijn de meest waarschijnlijke partij."

De afgelopen tijd is er veel aandacht voor hacks tijdens verkiezingstijd. In 2016 braken hackers in op e-mailaccounts van de DNC. Ze stalen documenten die vervolgens verschenen op sites als WikiLeaks, waarmee ze de Democraten in een ongunstig daglicht zetten. Volgens verschillende veiligheidsbedrijven zat Pawn Storm, ook bekend als APT 28 en Fancy Bear, ook achter deze aanvallen.

Kremlin ontkent

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov ontkent dat Rusland achter de hackpogingen zit. Het doet hem denken aan de beschuldigingen uit Washington van vorig jaar: "Daar weten we ook nog steeds het fijne niet van."

Een woordvoerder van het Front National wil niet reageren op het nieuws over de hackpogingen waarvan Macron doelwit was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl