Obama maakte een ontspannen indruk
NOS NieuwsAangepast

Obama terug van vakantie: is er nog wat gebeurd?

Barack Obama stond voor het eerst in drie maanden weer voor de tv-camera's vandaag. Hij was op de Universiteit van Chicago bij een bijeenkomst met studenten.

De ex-president maakte een ontspannen indruk. "En, wat is er allemaal gebeurd terwijl ik weg was", vroeg Obama, die sinds zijn vertrek uit het Witte Huis vakantie vierde in de Caraïben en de Stille Zuidzee.

Heb ik nog iets gemist terwijl ik weg was?

Hij vertelde de studenten over zijn eigen tijd als jonge man in Chicago, waar hij welzijnswerk deed in arme buurten, en stelde de jongeren vragen over hun ambities.

Toen de enige Republikein in het studentenpanel op het podium begon over zijn herinneringen aan de middelbare school begon Obama te lachen. "Mag ik wat zeggen? Ik ben oud."

Het enige echt belangrijke wat ik nog kan doen, is de nieuwe generatie leiders helpen het stokje over te nemen.

Barack Obama

De studenten mochten de ex-president ook zelf vragen stellen. Ze bleven ver weg van de politieke actualiteit en president Trump. Ook Obama zelf noemde de naam van zijn opvolger niet één keer. Wel gaf hij aan nog altijd begaan te zijn met problemen als sociale ongelijkheid, klimaatverandering en de toename van geweld.

Volgens Obama is er veel dat Amerikanen verenigt, maar is dat niet het geval op het gebied van politiek en het openbare leven. Hij wees daarbij onder meer op de rol van geld en speciale belangen in de politiek.

Hij ziet voor zichzelf nog steeds een maatschappelijke rol na zijn presidentschap. "Het enige echt belangrijke wat ik nog kan doen, is de nieuwe generatie leiders helpen het stokje over te nemen om op hun eigen manier te proberen de wereld te veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl