Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Studie: 'Hobbit' stamt niet af van voorvader moderne mens

Een reconstructie van een schedel van de Homo floresiensis.

Een nieuwe botstudie van de 'hobbit', de wonderlijke Homo floresiensis die in 2003 ontdekt werd op het Indonesische eiland Flores, wijst uit dat hij wellicht afstamde van een Afrikaanse voorvader en niet van de Homo erectus, zoals veel wetenschappers dachten.

De Homo floresiensis kreeg de bijnaam 'hobbit' omwille van zijn kleine gestalte en grote voeten. Toch werd algemeen aangenomen dat hij een afstammeling was van de veel grotere Homo erectus, de enige andere mensachtige waarvan geweten is dat hij in hetzelfde gebied heeft geleefd. 

Een nieuwe studie van de Australian National University vond echter geen bewijs voor die populaire theorie. De Homo floresiensis zou daarentegen een zustersoort zijn van de Homo habilis, een van de oudst gekende mensachtigen die 1,5 miljoen jaar geleden in Afrika leefde.

"Het is mogelijk dat de Homo floresiensis evolueerde in Afrika en daarna migreerde", zegt hoofdauteur van de studie Debbie Argue, "of dat de gemeenschappelijke voorvader van beide soorten wegtrok uit Afrika en zich elders ontwikkelde tot de Homo floresiensis."

Mini-olifantjes

Eerder onderzoek wees uit dat de 'hobbits' een meter hoog werden en een brein hadden dat zo klein was als dat van een chimpansee. Niettemin liepen ze rechtop en jaagden ze, bleek uit stenen werktuigen die ook op Flores zijn gevonden.

De hobbits woonden in een soort sprookjeswereld met mini-olifantjes van maar 90 centimeter hoog, maar ook reuzenratten, manshoge ooievaars en grote komodovaranen. De Homo floresiensis leefde tot zo'n 54.000 jaar geleden op Flores. Vorig jaar bleek uit nieuwe botvondsten dat hij daar zeker 650.000 jaar moet rondgelopen hebben, toen de moderne mens er arriveerde.

Mini-olifantjes

Primitievere kaak

Vele kenmerken wijzen er nu op dat beide soorten niets met elkaar te maken hebben, stellen de onderzoekers. De structuur van de kaak was bij de Homo floresiensis bijvoorbeeld veel primitiever dan bij de oudere Homo erectus. "Het zou moeilijk te verklaren zijn waarom de kaak van de Homo erectus terug zou evolueren naar een primitievere toestand."