Direct naar artikelinhoud
Vervoer

Deze opblaasbare fiets rijdt nooit lek

Zo zou Fords model eruit gaan zien.

Een opblaasbare fiets: het klinkt als een nachtmerrie voor iedereen die nu al voortdurend zijn banden lek rijdt, maar uitvinder Ford maakt zich sterk dat er géén gaatjes geplakt zullen moeten worden. Bovendien past het vehikel in elke autokoffer.

Het mag gezegd, de nieuwe fiets zit knap in elkaar. De stuurkolom bestaat uit stevig materiaal, zoals elke traditionele fiets, maar de andere onderdelen van het frame zijn opblaasbaar. Het gaat dan om de boven-, onder- en zadelbuis. Elke buis bestaat eigenlijk uit zeven rubberen buizen, die in een bloemvorm geschikt zijn, met daaromheen een grotere buis die gemaakt is van kevlar. Dat is een bijzonder sterke vezel, die ook voor kogelvrije vesten wordt gebruikt. 

Als de zeven binnenste buisjes worden opgeblazen, wordt de kevlarbuis zo hard dat het quasi onmogelijk wordt om die lek te prikken. Een van de bedenkers, ingenieur Johannes Heunnekens, maakt zich sterk dat het frame sterk genoeg is om "gemakkelijk het gewicht van een fietser te dragen". De overige onderdelen - zadel, pedalen, ketting, wielen - zijn normaal.

Zodra je de lucht uit de fiets laat, kun je hem makkelijk opvouwen en vervoeren in een soort lade in de kofferbak. In de auto werd door de techneuten ook een ingebouwde pomp voorzien. Het stukje tussen het zadel en het achterwiel kun je trouwens naar believen meer of minder oppompen, zodat je echt comfortabel kunt gaan fietsen.

Alternatieven

Het concept van de opblaasbare fiets past helemaal in de strategie van autobouwer Ford. Die spitst zich de jongste jaren toe op alternatieve manieren van transport: hoe leggen chauffeurs de laatste kilometers naar hun bestemming het best af als ze er met de auto niet raken? In die optiek is het logisch dat de ingenieurs ook de mogelijkheid voorzien hebben om de opblaasbare fiets uit te rusten met een elektrische motor.

En de prijs? Die staat nog niet vast. Je zult de fiets ook niet meteen kunnen kopen: Ford heeft enkel het patent aangevraagd.