Het Griekse eiland Lesbos
NOS NieuwsAangepast

Bootvluchtelingen verdronken bij Lesbos

Bij het Griekse eiland Lesbos zijn zeker zestien migranten verdronken. Dat hebben de Griekse kustwacht en het Europese grensagentschap Frontex bekendgemaakt. Er is een reddingsactie op touw gezet om te zoeken naar overlevenden. Volgens getuigen waren er tientallen mensen aan boord.

Onder de slachtoffers is ook een kind. Er zijn negen opvarenden gered, onder wie een zwangere vrouw. Zij zijn naar Lesbos gebracht. Bij de operatie zijn de Griekse en Turkse kustwacht, het Europese Frontex en een private boot betrokken. Ook is een helikopter ingezet.

Volgens Griekse media werd de kustwacht gewaarschuwd door de Turkse collega's. Die zouden een noodsignaal hebben ontvangen van een boot met vluchtelingen. Het weer was niet opvallend slecht in de regio, wel is het er kouder dan gebruikelijk.

Dit jaar zijn zo'n 4800 vluchtelingen en migranten van Turkije overgestoken naar Griekenland. Vorig jaar waren dat er 173.000, vooral Syriërs. In 2015 bereikten bijna een miljoen vluchtelingen en migranten de Griekse eilanden. Mede door afspraken tussen de EU en Turkije, gemaakt in maart 2016, nam dat aantal drastisch af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl