Ga naar Content
Noord-Holland

NH Peilt: Veel tienermeisjes zien geen gevaar bij sturen naaktfoto's

24 april 2017, 11.23 uur · Aangepast 24 april 2017, 12.35 uur
Door: · Foto:

NH PEILT Veel tienermeisjes zien geen gevaar bij het versturen van naaktfoto's, ondanks dat deze foto's zonder hun weten verder doorgestuurd kunnen worden. Zeven op de tien meiden versturen ze zonder er spijt van te krijgen. Is het erg dat jonge meiden deze foto's zo makkelijk versturen?

Zeker 3.000 meiden zijn ondervraagd door de website Girlscene.nl. Uit de resultaten blijkt dat een kwart ooit eens een naaktfoto van zichzelf had gemaakt en één op de vijf meiden had zo'n foto ook doorgestuurd naar een vriend of naar een groepsapp, schrijft het AD.

Naaktfoto's worden vaak verzonden via Snapchat, daardoor lijkt het alsof de foto na enkele seconden weer verdwenen is. Maar de ontvangers kunnen alsnog een screenshot maken van de beelden, waarna deze weer doorgestuurd kunnen worden. Ondanks dat het verspreiden van zulke foto's strafbaar is, gaan de beelden snel rond.

Naaktfoto's op school
Een ruime meerderheid van de ondervraagden zegt een naaktfoto van een ander gezien te hebben. Ook blijkt dat één op de vijf tienermeiden zegt dat er een naaktfoto van een medeleerling op hun school is rondgegaan. 

"Naaktfoto's maken van elkaar hoort een beetje bij deze generatie. De meeste meiden delen die beelden met een vast vriendje en kijken erop terug als een leuke ervaring", aldus Hanneke de Graaf, senior onderzoeker bij kenniscentrum seksualiteit Rutgers. "Bij de groep die wel spijt heeft, zie je vaak dat er toch iets mis is gegaan."

Erg?
Tienermeiden versturen vaak naaktfoto's via Whatsapp en Snapchat. Denken we daar te makkelijk over, of moet dat gewoon kunnen?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op NH Radio en vanaf 17:00 uur bij NH Nieuws op tv. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer! Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected]