Direct naar artikelinhoud

Wiet stelt Colorado voor personeelsprobleem

Hoe ontspannend de effecten van een joint ook mogen zijn, dat geldt niet voor de arbeidsmarkt. In de Amerikaanse staat Colorado heeft de legalisering van marihuana tot zo'n lage werkloosheid geleid dat sommige sectoren nauwelijks nog personeel kunnen krijgen. De locals knippen liever cannabisknoppen dan dat ze sla gaan staan snijden in de keuken van een restaurant.

Twee mannen roken een joint op een jaarlijks evenement in Denver waar de legalisering van wiet en de hele cultuur gevierd wordt.Beeld afp

Vrijdag maakte het Amerikaanse bureau voor werkgelegenheidsstatistieken de cijfers voor maart bekend, en die zijn historisch. In Colorado, de staat in het westen met zijn cowboys en skioorden, is de werkloosheid op 2,6 procent beland: het laagste cijfer van het land, en het laagste cijfer sinds de staat in 1976 begon met het bijhouden (in heel Amerika bedraagt de werkloosheid nu 4,5 procent, in Nederland 5,1 procent).

Goed voor Colorado, maar niet voor iedereen. Met name in en rond hoofdstad Denver klagen restauranthouders steen en been over weglopende koks en serveersters. Zij vertrekken naar de veel beter betalende cannabisindustrie, sinds drie jaar legaal in de staat. In een restaurant krijg je zo'n 10 dollar (9,20 euro) per uur, in een marihuanakas of -snoepwinkel al gauw het dubbele.

'Ons personeelsbestand wordt leeggezogen door de wietindustrie', zei restauranteigenaar Bryan Dayton een paar weken terug tegen persbureau Bloomberg. 'Die betalen 22 dollar per uur, plus alle secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt je acht uur per dag te pletter werken in een hete keuken, of wietbladeren gaan sorteren in een kas met airconditioning. Het is een nogal simpele keus.'

Ons personeelsbestand wordt leeggezogen door de wietindustrie
restauranteigenaar Bryan Dayton

Het gaat niet alleen om eenvoudige banen. Ook de creatievere types achter het fornuis vertrekken en zetten hun culinaire talenten vervolgens in om nieuwe spacecupcakes en wietwinegums te gaan ontwikkelen, die in zogeheten dispensory's met strak ontworpen toonbanken en verantwoorde  loungemuziek worden verkocht.

Bijkomend probleem, voor de restaurants, is dat ook de drankomzet met een paar procent is gedaald: voor een roes hoef je in Colorado niet meer aan de dure alcohol.

Met name in en rond hoofdstad Denver klagen restauranthouders over weglopende koks en serveersters. Zij vertrekken naar de veel beter betalende cannabisindustrie.Beeld afp

Blijfbonussen

Natuurlijk zijn het luxeproblemen. In Denver worden dit voorjaar naar schatting dertig nieuwe restaurants geopend, een hausse die voor een groot deel te danken is aan de softdrugsliberalisering. De omzet in de branche bedraagt in Colorado ruim 1 miljard dollar en veel van de cannabisconnoisseurs houden ook wel van een sjiek wijntje. Ook de tienduizenden wiettoeristen moeten eten - nog meer dan ze anders zouden doen.

De restauranthouders proberen hun personeel nu te behouden met blijfbonussen. Ze klagen dat hun marges eigenlijk te laag zijn voor loonsverhogingen, maar zo werkt het met vraag en aanbod: dan moeten hun prijzen omhoog, of ze moeten genoegen nemen met kleinere marges, of ze moeten geen restaurant beginnen. Zo simpel is het. Rieleks, man.

De restauranthouders proberen hun personeel te behouden met blijfbonussen.Beeld afp