Wetenschap
  • 4
Negentig Nederlandse hoogleraren willen dat het nieuwe kabinet gaat investeren in groene energie en duurzaamheid. Zij pleiten voor een kapitaalinjectie van 200 milard euro in de komende decennia. Met dit geld zou Nederland een nieuwe, slimme infrastructuur kunnen opbouwen voor groene energ ...

8 maanden geleden door Pegasus

REAGEER MET EEN EMOJI
1
1

Dat wordt weer onnodig complex uiteraard.

1 caso    
8 maanden geleden door caso
2
Meld

Die transitie zie ik nog aardig mislukken met veel blackouts. Iedereen aan de inductiekookplaat rond 18:00uur. Succes.

2 caso    
8 maanden geleden door caso
2
Meld

Ik vind het beschamend dat een land als Nederland met zoveel kennis en innovatie onderaan de lijst bungelt. Ook werkgevers deden al een oproep om zwaar in te zetten op een transitie naar schone energie. Misschien dat daardoor ook de VVD eens over de streep getrokken wordt. Nederland zou één van de voorlopers op dit gebied in Europa moeten zijn. Niet een of andere schlemiel in de achterhoede.

3 Jabber    
8 maanden geleden door Jabber
1
Meld

Subsidie voor particulieren op zonnepanelen zodat ieder zijn of haar eigen stroom kan opwekken. Ikzelf heb inmiddels een jaar 9 zonnepanelen die goed zijn voor mijn jaarverbruik. Het was de investering waard.

4 Interessant    
8 maanden geleden door Interessant
0
Meld

Doe dan ook wat aan de "bestedingsruimte" van de huishoudens, want daar moeten die investeringen vandaan komen..

5 TedjeR    
8 maanden geleden door TedjeR
0
Meld

@2 zal wel meevallen de consumenten zijn maar voor 25% verantwoordelijk voor het energieverbruik in Nederland. De andere 75% komen voor rekening van de bedrijven en (semi) overheid.

6 mike45    
8 maanden geleden door mike45
1
Meld

@6 Reken maar dat burgers deze veranderingen zullen gaan voelen in de portemonnee, dat is ook het vervelende aan dit soort linkse hobby's.

7 Wild Rover    
8 maanden geleden door Wild Rover
8
Meld

"Iedereen gaat het voelen in de portemonnee, de overheid, bedrijven en burgers. Maar het levert ook veel op: werkgelegenheid, innovatie en een nieuw economisch perspectief.”
Bron: http://www.ad.nl/politiek/hoogleraren-toon-moed-en-leiderschap-voor-groene-economie~ab7190b4/?utm_medium=website&utm_source=nieuwskoerier.nl

M.a.w. de knip moet getrokken worden en we moeten maar hopen dat het wat oplevert.

8 Wild Rover    
8 maanden geleden door Wild Rover
1
Meld

@6 : En hoeveel % van die bedrijven leveren goederen en diensten voor consumenten?

9 solidsteel    
8 maanden geleden door solidsteel
1
Meld

@7 Schone lucht en zuurstof zijn linkse hobby's? Ademen rechtse mensen andere lucht dan linkse mensen?

10 Spandalf    
8 maanden geleden door Spandalf
1
Meld

@10 ik krijg de indruk dat het door "zekere kringen" die "linkse mensen" kwalijk genomen wordt dat zij streven naar zo schoon mogelijke lucht en water... Maar in die "zekere kringen" zijn alternatieve feiten geen uitzondering, eerder regel.

11 TedjeR    
8 maanden geleden door TedjeR
1
Meld

@10 Dan moeten ze het maar op gemeenteniveau doen. Geen zin om mee te betalen aan stadsproblemen.

12 Wild Rover    
8 maanden geleden door Wild Rover
9
Meld

@7 Sinds wanneer is duurzaamheid een "linkse hobby"? Ik mag hopen dat ook "rechts" graag een lange termijn visie heeft, Doorgaan zoals nu is mi geen optie, we zijn nu al één van de vieste jongentjes van Europa. We zullen schoner en duurzamer moeten worden als we de volgende generaties nog een kans willen geven op een leefbare wereld.

13 vantivanta    
8 maanden geleden door vantivanta
2
Meld

Over het algemeen leveren dit soort inspanningen jan met de pet alleen maar lasten verzwaring op.
Innoveer je eigen wezenloos, maar doe dat dan wel zelf of in samenwerking met een ander bedrijf, en zadel niet een ander met de kosten op.

14 Hein2    
8 maanden geleden door Hein2
2
Meld

@13 Een postzegellandje als Nederland heeft nauwelijks invloed op globale schaal en zolang de Aziatische grootmachten zich volledig blijven richten op economische groei moeten we zorgen dat ze ons niet op alle fronten inhalen.
Nee, niet de juiste tijd voor dit soort geintjes.

15 Wild Rover    
8 maanden geleden door Wild Rover
5
Meld

@9 uiteindelijk allemaal, of ze nu onderdelen maken voor de industrie of producten die gebruikt worden uiteindelijk gebruikt worden in consumenten producten. Uiteindelijk is de consument altijd de eind afnemer.

16 mike45    
8 maanden geleden door mike45
1
Meld

@16 : Idd. Daarom moeten veranderingen ook van de mensen zelf komen en niet van de overheid.

17 solidsteel    
8 maanden geleden door solidsteel
1
Meld

@15 Verder is dit ook niet om mee te komen met Europa..
Wij moeten weer het beste jongetje van de klas zijn en zo draconisch hoeft het ook weer niet met die lastenverzwaringen.

18 Wild Rover    
8 maanden geleden door Wild Rover
1
Meld

@15 Nederland moet ook niet proberen te concurreren met landen als China en India. Nederland moet zich richten op een slimme economie die gericht is niche markten, dienstverlening en logistiek. Op massa productie kun je het toch niet winnen!

19 mike45    
8 maanden geleden door mike45
2
Meld

@17 Inderdaad, en daarom ben ik ook uiterst pessimistisch over de toekomst.

20 Attercopus    
8 maanden geleden door Attercopus
0
Meld

@18 maar zo gaat het altijd als er geld te verdelen is in Nederland dan word er door van allerlei groepen in Nederland om geld gevraagd. Je moet daar ook niet te zwaar aan tillen!

21 mike45    
8 maanden geleden door mike45
3
Meld

@17 @20 Maar de overheid moet wel een klimaat scheppen waarin de ondernemer en consument dan die veranderingen kan doorvoeren. Het is nooit alleen de overheid of alleen de bedrijven of alleen de consumenten. Het is een samenwerkingsverband!

22 mike45    
8 maanden geleden door mike45
1
Meld

@18 aangezien we nu een van de slechtste van de klas zijn is een beetje verbetering niet slecht.

23 Wetenschappertje    
8 maanden geleden door Wetenschappertje
1
Meld

@23 Plan gelezen? Dit gaat wel ietsje verder dan een 'beetje verbetering'.
Ik heb niks tegen vergroening maar het moet in reële proporties gebeuren.

24 Wild Rover    
8 maanden geleden door Wild Rover
1
Meld

@21 Dat is ook zo, de WC-Eenden kwaken dan extra hard.

25 Wild Rover    
8 maanden geleden door Wild Rover
2
Meld

Daar kwam de kilometer heffing weer.

Bestuderen deze hoogleraren het financiële zelfmoord van auto rijden wel eens?
Door BPM wegenbelasting en hoge brandstof heffing vallen we al uit de boot bij 1 Europa.

Vul je budget eens efficiënt in dan is er veel te realiseren zonder nog meer heffingen en belastingen.

26 Eastwood    
8 maanden geleden door Eastwood
3
Meld

@19
Logistiek en ook het klimaat verbeteren klinkt niet erg logisch in een klein land als Nederland.

27 kelly11    
8 maanden geleden door kelly11
2
Meld

@27 Waarom? De wereld houdt niet op bij de grens.
Betere logistiek kost minder en de expertise is een exportproduct. En al die uitstoot kan nooit gezond zijn, verbeteren heeft ook alleen maar voordelen.
We willen toch zo graag een kenniseconomie zijn? China is ook allang met de inhaalslag begonnen dus we kunnen nu niet meer achterblijven. Laat maar zien dan waar een klein landje groot in kan zijn.

28 dani    
8 maanden geleden door dani
1
Meld

Alhoewel ik het eens ben met het achterliggende idee van deze brief, vindt ik het plan erg vreemd, ook staan er zaken in die niet of nauwelijks verband houden met een realistische doel gerichte energie transitie.

Zelf ben ik voor het regelen van de volgende zaken:

Inzake Auto's:
- Stoplicht bijtellingsregeling (tarief X, Y, Z) voor respectievelijk (Elektrische, Zuinige, Vervuilende) auto's
- Discussie over hoe de brandstofaccijnzen te vervangen, hiervoor zijn meerdere opties: hogere belasting voor eigendom auto (wegenbelasting), hogere belasting voor gebruik (rekening rijden), hogere belasting elektriciteit. Want het staat buiten kijf dat er een vervanging dient te komen om ons wegennet in goede staat te houden als het brandstof verbruik daalt door elektrische en zuinige vervoersmiddelen.

Inzake Bebouwde Omgeving:
- Bouwbesluit dient 'bouwen op de zon' te verplichten voor een X aantal vierkante meter (dak) oppervlak. Zodat gebouwde huizen altijd gereed zijn om zonnepanelen te plaatsen. Deze regel dient te gelden voor ALLE te bouwen huizen, kantoren, productie locaties. (voor met name hoogbouw zou ook een % aan muur oppervlak mee kunnen tellen)
- Ook zou het bouwbesluit een bepaalde isolatie waarde moeten verplichten.
- De stimuleringsregeling voor de aanschaf van particuliere zonnepanelen dient uitgebreid te worden, als mede de isolatie regeling.
- Woningbouw verenigingen zouden aangespoord moeten worden om sociale woningen op te leveren met zonnepanelen. Om zodoende een tweede geldstroom te creeren (naast huur), zodat woningen sneller worden terug verdient, en deze geldstroom op termijn huurverhogingen kan drukken.
- De stimuleringsregeling, Asbest voor Panelen inzake het boeren bedrijf dient uitgebreid te worden, ook niet asbest bevattende (op)stallen, boerderijen zouden in aanmerking moeten komen, eventueel kan hierbij hulp gezocht worden bij banken voor aantrekkelijker financieringsconstructies, evt. ism. 'groene beleggingsfondsen'.
- Leegstandsvergoeding voor commerciële panden zou gekoppeld kunnen worden aan de 'groenheid' van het totale bestand in eigendom. Dit kan in realistische stappen worden uitgevoerd door aan de bestaande regeling telkens voor een deel van de vergoeding een % 'duurzaam' als voorwaarde te stellen. Zodat over een realistische termijn de regeling voor uitbaters hetzelfde is (inclusief eventuele inflatie correcties) maar zij hiervoor wel duurzame investeringen hebben moeten doen, die zij 'door die investering' na deze periode terugverdienen uit de duurzaamheid van het panden-bestand.
- Tav. Straatverlichting, producenten van straatverlichting (en toeleverende industrie) dient gestimuleerd te worden om oplossingen te vinden (en ism. gemeenten/provincie/overheid toe te passen) om bestaande straatverlichting duurzamer te maken. Bv. door zonnepanelen, of door een systeem van tijdschakelaars en bewegingsmelders; eventuele andere slimme systemen (op basis van bluetooth, infrarood, wifi, w/e). Om zo licht vervuiling te beperken en stroom te besparen.

Inzake Consumenten goederen die stroom gebruiken:
- Hier zou een 'vervuiling' en/of 'duurzaamheid' accijnzen op van toepassing kunnen worden. Dit kan op basis van de productie als mede het gebruik.

Inzake de (Petrochemische) Industrie verbonden aan Energie Productie:
- Dient met lichtelijke harde hand en eerlijke taal duidelijk gemaakt te worden dat ze 'OF onderdeel zijn van het probleem (en dus op termijn irrelevant), OF een onderdeel van de oplossing'.
- Er dient een keuze gemaakt te worden (ism. deze industrie, als mede wetenschappers) voor een (of aantal) opslag media voor duurzame energie, die GEEN gebruik maken van op fossiele brandstof gebaseerde input. Dit kan op basis van de markt, concurrentie leidt mogelijk tot meerdere oplossingen, en dat de beste moge winnen. Maar omdat er in deze sector de meeste kennis is van de potentiele opslag media, als mede eventuele chemie om bv. CO2 om te zetten in CH4 or C2H6 of w/e. Lijkt het me dat samenwerking op dit vlak, of verplichting voor bv. de NAM een % van de opbrengsten in onderzoek en ontwikkeling te stoppen, een goede zaak. Vele mensen werken in deze sector, en het zou fijn zijn als die arbeidsplaatsen (als mede de kennis) behouden zou kunnen worden. In mijn inzicht kan dat door de focus te verleggen van 'onttrekken en distribueren van fossiele brandstof', naar 'synthese, opslag en distributie' van opslagmedia voor duurzame energie. (dit om overschotten 's nachts, zomers, winderig, op te vangen en om te zetten in energiedragers, zodat deze bij tekorten kunnen worden ingezet)
- Mest (biomassa) vergisting dient met name in gebieden met een hoge populatie aan mens en/of dier ingezet te worden om uitstoot van oa. CH4 te verleggen naar gebruik van deze grondstof.

*!* Met name 'duurzaamheidsfreaks' en 'groene hippies', dienen zich verplicht (evt. via scholing) eens te verdiepen in de CO2 cyclus. Ipv. helemaal te flippen bij het idee van CO2 uitstoot ... Recycling van CO2 via natuurlijke of industriele synthese van bv. CH4 is een duurzame oplossing die de ruimte dient te krijgen.

Inzake de Industrie:
- Belangrijke energie intensieve industrieën zouden 'met zachte dwang' richting duurzame oplossingen moeten worden bewogen. Er dient echter niet vergeten te worden dat deze industrieen belangrijk zijn voor de werkgelegenheid, en als ze echt belangrijk zijn dat ze dan 'dus altijd zullen moeten blijven bestaan', hiermee aangevende dat het niet helpt ze hier weg te pesten met het idee 'groen te zijn', terwijl ze ergens anders veel vervuilender opereren, en wij hun producten alsnog gebruiken (bv. staal oid). Wees realistisch, maar verwacht ook inzet !!

Inzake CO2 Opslag:
- Overheden/Landen op de gehele wereld dienen meer bomen te plaatsen op locaties die daarvoor geschikt zijn. Eigenlijk zouden beschikbare CO2 certificaten gebaseerd moeten worden op beschikbare CO2 opname, en bv. niet op alternatieve productie.

Dat was het wel even voor nu ... voldoende om mee aan de slag te gaan lijkt me...

29 mightimouse    
8 maanden geleden door mightimouse
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Weer een man op de maan? 'Ik zou graag h...
President Trump wil weer bemande missies naar...

1 dag geleden door NOS

Nederland in rep en roer: Thierry Baudet noem...
VVD-voorzitter Christianne van der Wal nam zo...

1 dag geleden door Marcusu

Amsterdamse dominee: ‘Moslims bedreigen...
“Christenen durven onvoldoende de donkere kan...

1 dag geleden door Moskowfiets

Hoogopgeleid
GroenLinks vond het nodig om vorige week in d...

1 dag geleden door Moskowfiets

Netanyahu verwacht van EU-landen dat ze Trump...
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ver...

1 dag geleden door Moskowfiets


ADVERTENTIE


Laatste reacties
Wild Rover
Het einde van “Bob de Bouwer”- hij is te ...
@24 Knakworst ook. :-)...

minder dan een minuut geleden door Wild Rover

kortanante
Staking op scholen leidt tot eerste protesten...
@27 onmiddellijk stoppen.Trusten allemaal. ...

minder dan een minuut geleden door kortanante

wijs
Vermeende IS-strijder wil zijn naam zuiveren...
Doe dat maar in Syrië ,hier gaat het ons wee...

1 minuut geleden door wijs

Tsaar
Vermeende IS-strijder wil zijn naam zuiveren...
De held.........

1 minuut geleden door Tsaar

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig