De Amerikaanse president Donald Trump gaat een zware week tegemoet, die zware impact zal hebben op de markten.

Allereerst komt Trump met zijn nieuwe zorgplan, dat Obamacare moet vervangen. Dat werd eerder teruggetrokken omdat er te weinig steun voor was. Daarnaast komt hij met nieuwe belastingplannen, terwijl vrijdag een shutdown van delen van de federale overheid dreigt.

Met deze drie grote uitdagingen zullen beleggers kunnen inschatten of Trump in staat zal zijn om zijn beleid dat tot nu toe met gejuich werd ontvangen, ook daadwerkelijk door te voeren. Als alles goed afloopt, wordt het aannemelijker dat hij daadwerkelijk belastingverlagingen gaat doorvoeren, en flink zal investeren in bijvoorbeeld de infrastructuur.

Als het dubbeltje de andere kant opvalt, let dan op. Trump heeft een ambitieuze agenda bij het congres deze week. Hij wil mogelijk woensdag een nieuwe versie van de American Health Care Act er doorheen krijgen. Een voorstel werd in maart nog teruggetrokken.

Ook nu is het de vraag of er wel genoeg steun voor is in het Huis van Afgevaardigden. Daarnaast kondigde Trump in een interview met Associated Press aan dat hij woensdag zijn ‘enorme’ belastingplan zal onthullen.

Financiële markten wachten al lang op deze maatregelen, omdat de belastingverlagingen de winsten van bedrijven flink kunnen opdrijven. De aandelenmarkten stegen de afgelopen maanden dan ook.

Shutdown dreigt

Ten slotte dreigt er een shutdown. Als het Amerikaanse Congres vrijdag niet heeft ingestemd met Trumps begrotingsvoorstellen, moeten delen van de overheid dicht.

Zowel het Witte Huis als Conservatieven en Democraten hebben voorstellen gedaan om de begroting aan te passen. Zo wil het Witte Huis geld bij Obamacare wegtrekken om de muur op de grens met Mexico te kunnen bouwen.

Deze koehandel kan de onderhandelingen op slot zetten, stellen Issac Boltansky en Lukas Davas van de het onderzoeksinstituut Compass Point. "Als de muur op die manier gefinancierd wordt, kan dat juist weer consequenties hebben over de onderhandelingen over financiën van andere voorstellen, zoals Trumps plannen met de kolenmijnen", schreven Boltansky en Davaz vrijdag.

Trump wil al deze problemen in één week afhandelen, en als hij misstappen begaat zou dat beleggers erg zenuwachtig kunnen maken. Als er een shutdown komt, zou dat het optimisme de kop in kunnen drukken. De Republikeinen hebben immers de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden - als Trump hen niet mee weet te krijgen zou dat twijfel kunnen zaaien of de Republikeinse partij de plannen van Trump wel zo goed vindt.

De Washington Post meldt dat experts inschatten dat de mogelijkheid van een shutdown ongeveer 50-50 is. Dat het plan voor de American Health Care Act werd teruggetrokken, en dat het nieuwe belastingplan wel erg lang op zich liet wachten, temperde de verwachtingen van de markten al wat. Maar een shutdown zou nog erger zijn voor Trump.

Maar aan de andere kant: als Trump in staat is om te leveren, kan hij juist het momentum winnen.