Direct naar artikelinhoud

Oost-Europeanen nemen werk over van mensen met handicap

Bij sociale werkbedrijven worden soms Oost-Europese uitzendkrachten ingezet voor werk dat bedoeld is voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat bleek vrijdag uit een rondgang van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Werkgeversorganisatie VNO/NCW waarschuwt dat het gebruik van uitzendkrachten niet moet leiden tot concurrentievervalsing.

Oost-Europeanen nemen werk over van mensen met handicap
Beeld anp

De voormalige sociale werkplaatsen klagen dat zij van de gemeenten onvoldoende mensen met een arbeidsbeperking krijgen aangeboden. Die zijn niet alleen gediend met het opdoen van werkervaring, maar zijn voor de werkbedrijven ook nodig voor het uitvoeren van hun opdrachten. Om te kunnen voldoen aan hun contracten, zoals inpakwerk, laten zij een deel van het werk uitvoeren door uitzendkrachten uit Polen, Bulgarije en Hongarije.

Ze halen het werk veel te goedkoop binnen
Gea Lotterman, bestuurder Vakbond FNV

De financiële problemen bij de werkbedrijven lopen verder op doordat de subsidie terugloopt. De bedoeling is dat steeds meer mensen met een beperking doorstromen naar reguliere bedrijven. Maar de rijksbijdrage daalt harder dan de beoogde uitstroom van werknemers van de sociale werkplaatsen.

'Het is enorm zonde dat werk voor mensen met een beperking nu wordt gedaan door Oost-Europeanen', zei directeur Frank Oskamp van werkbedrijf Tomingroep in Hilversum in Nieuwsuur. Vakbond FNV hekelde bij monde van bestuurder Gea Lotterman de regeringsbezuinigingen op de sociale werkvoorziening. Zij bekritiseerde ook de agressieve marktbenadering van de werkbedrijven. 'Ze halen het werk veel te goedkoop binnen. Ze halen het tegen dumpprijzen uit de markt. Dat gaat om werk dat ook door een regulier bedrijf kan worden gedaan, tegen een normaal CAO-loon.'

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW is kritisch. 'De sociale werkvoorziening heeft een heel belangrijke functie. Zij dient een bijzondere doelgroep. En dan gaat het niet om uitzendkrachten. Hun werk mag natuurlijk ook nooit leiden tot concurrentievervalsing.'

De inzet van uitzendkrachten in de sociale werkvoorziening is van alle tijden, zegt Aart van der Gaag, oud-voorzitter van de bond van uitzendbedrijven ABU. 'Uitzendkrachten worden gebruikt om pieken in de arbeid op te vangen. Soms ook wel wat langere pieken. Ik begrijp dat directies van sociale werkbedrijven aan hun taakstelling willen voldoen, namelijk zo weinig mogelijk verliesgevend te zijn. De inzet van uitzendkrachten moet natuurlijk niet structureel worden.'

Uitzendkrachten worden gebruikt om pieken in de arbeid op te vangen
Aart van der Gaag

De gemeenten stellen dat zij door de bezuinigingen moeite hebben om te voldoen aan de vraag van de sociale werkbedrijven en het begeleiden van bijzondere werkzoekenden. 'Dat wordt gemeenten financieel onmogelijk gemaakt', schreven ruim tweehonderd gemeenten drie weken geleden al in een 'noodkreet'.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft laten weten dat het ruim 3 miljoen euro uittrekt om gemeenten te helpen bij het aandragen van kandidaten voor de sociale werkbedrijven. Ook is er een 'kandidatenverkenner' voor reguliere bedrijven gelanceerd, waarin bijna 65 duizend profielen zitten van bijzondere werkzoekenden.