Nooit was een Amerikaanse president na 100 dagen minder populair dan Donald Trump

© Photo News

Volgende week zaterdag is Donald Trump 100 dagen Amerikaans president. Nooit in de moderne geschiedenis was een VS-president onpopulairder. Zijn basis is echter tevreden met Trump, al kon hij die in zijn eerste drie maanden in het Witte Huis niet verbreden. Dat zijn de voornaamste conclusies van een peiling van de krant Washington Post en de zender ABC, die zondag publiek werd gemaakt.

Slechts 42 procent steunt het beleid van Trump, dat is het slechtste resultaat na de eerste 100 dagen als Amerikaans president in de periode sinds Dwight D. Eisenhower. 53 procent keurt de politiek van Trump af. Ter vergelijking: het slechtste resultaat vóór Trump na ongeveer 100 dagen in functie was volgens de Washington Post voor de Democraat Bill Clinton. Zijn koers werd in april 1993 afgekeurd door 39 procent. Rond deze tijd acht jaar geleden scoorde Barack Obama 69 procent op de populariteitsmeter, bij maar 26 procent viel zijn beleid in slechte aarde.

Maar bij zijn achterban ligt Trump nog steeds goed. In die groep kan hij bij 94 procent op goedkeuring rekenen voor zijn koers. Bij de Republikeinen ligt dat op 84 procent. Op de vraag of ze spijt hebben van hun keuze voor Trump antwoordde twee procent met ja, 96 procent blijft achter hun stem staan. Hetzelfde percentage zou Trump ook herverkiezen. Dat is een betere score dan voor zijn Democratische rivale Hillary Clinton. Volgens de Washington Post zou 83 procent van haar kiezers zich opnieuw achter haar scharen.

Trump ging op 29 januari aan de slag als Amerikaans president.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen