Wetenschap
  • 2
Natuurkundigen hebben in de gegevens van de Large Hadron Collider van het CERN afwijkingen vastgesteld, die kunnen wijzen op het bestaan van een geheel nieuwe partikel of deeltje, en die het Standaardmodel van de fysica kunnen in vraag stellen. De afwijkingen bij het verval van deeltjes, B ...

10 maanden geleden door Tjeempie

REAGEER MET EEN EMOJI
1

Er zijn/bestaan geen deeltjes. Datgene wat zich manifesteert als een deeltje is in feite (bijzonder) *sterk* georganiseerde energie. De LHC-botsingen, en zwarte gaten, tonen (in feite) aan dat er geen deeltjes zijn, want als de super-organisatie van de ‘zogenaamde’ deeltjes bij botsingen (of in zwarte gaten) wordt verbroken, dan valt dat zogenaamde deeltje uiteen in de sub-organisaties van energie die eerder deel uitmaakten van die super-organisatie. En die sub-organisaties van energie doen zich opnieuw voor als ‘deeltjes’ (maar zijn dat niet). ‘Massa’ is, kort gezegd, de manifestatie van de (mate van) kracht van organisatie van energie.

1 handsfree    
10 maanden geleden door handsfree
3
Meld

@1 Bewijzen voor je redenering? Zo nee, dan is het een mening en dus onbelangrijk.

2 Scholar101    
10 maanden geleden door Scholar101
1
Meld

@1 Als 'de (mate van) kracht van organisatie van energie' de massa bepaald, en deze 'super-organisatie' in zwarte gaten wordt verbroken, waar komt de massa van een zwart gat dan vandaan?

Energie, in welke vorm dan ook, is een eigenschap. Eigenschapen hebben dragers. Of dat nu klassieke deeltjes zijn of kwantumvibraties.
Het hebben van massaenergie is geen criterium voor wat een deeltje is. Fotonen gedragen zich soms als deeltjes. En elektronen gedragen zich soms als golven. Dat is het resultaat van het onzekerheidsprincipe en het waarnemer-effect.
Intrinsieke massa is de energie die zich manifesteert als inertie (traagheid) via het Higgsmechanisme, simpel gezegd. Zonder dit mechanisme zou alles een snelheid van c hebben, het Universum zoals wij dat kennen zou dan niet kunnen bestaan.

3 dani    
10 maanden geleden door dani
0
Meld

Leuke stelling en interessant. Je had mij heel even en ging heel even met je mee. Totdat ik mij bedacht, wat was energie ook alweer? Zou het hele universum echt bestaan uit een niet werkelijk bewezen blauwe gloed wat wij energie noemen? Wat zich oneindig kan delen? Dan zou een massa die de energie waarborgt toch veel makkelijker voor te stellen zijn.

Tot nu toe is wat wij energie noemen niks meer dan het "vermogen om arbeid te leveren". Er wordt niet eens gesproken over waar die arbeid uiteindelijk vandaan komt anders dan dat het een omzetting is van het ene deeltje naar het andere deeltje.

Ik denk persoonlijk dat we energie niet moeten zien als massa of pure energie maar een soort van entropische werking. Een wet waardoor dingen een andere vorm mogen aannemen.

4 Tafka Mike    
10 maanden geleden door Tafka Mike
0
Meld

Mijn 'stelling' (want meer dan dat is het niet) is (ongeveer) dat hoe omvangrijker een samenstel van georganiseerde energieen is, des te groter de (schijnbare) "massa" ervan is. Dat zegt op zich nog niets over de *kracht* van die organisatie. Element 117 heeft z'n organisatie niet al te best op orde. Lood heeft het, denk ik, wel behoorlijk goed voor elkaar. Energieorganisaties blijven niet 'zomaar' bestaan, maar krachtige organisaties 'houden het langer vol', zeg maar. En dan ga ik even voorbij (sorry) aan wat @4 noemde (want dat is beside my point question). @3 : Uit mijn stelling volgt dat een zwart gat (dus) geen massa (in de klassieke zin) heeft. Later meer question.

5 handsfree    
10 maanden geleden door handsfree
0
Meld

En, toegegeven, mijn idee van *energie* (zeker als die energie georganiseerd is) gaat een stap verder dan de perceptie van energie volgens @4 .

6 handsfree    
10 maanden geleden door handsfree
0
Meld

@5 Massa = energie. Dat wisten we al. Hoe hoger de energiedichtheid, hoe meer massa. Prop genoeg fotonen in een klein genoeg volume en je krijgt een zwart gat (een kugelblitz).

Wat er ontbreekt aan je 'stelling' is een definitie of omschrijving van 'georganiseerde energieën.' Hoe organiseer je energie? Wat zijn de spelregels? Hoe meten we die organisatie? Wat maakt een 'krachtige organisatie?' Etc.
Het is nu geen stelling maar een vaag verhaal.

7 dani    
10 maanden geleden door dani
0
Meld

@7 Tja, als ik die vragen kon beantwoorden was ik/waren we een flinke stap verder/was het een minder vaag verhaal. Ik denk wel dat de LHC laat zien dat je met die botsingen één of ander soort 'organisatie' verbreekt. (Let wel: *organisatie*). Dan kun je vervolgens wel aannemen dat er dan 'deeltjes' zijn losgemaakt/afgescheiden, maar net zo goed, of zelfs beter/logischer, dat de verbroken 'organisatie' uiteengevallen is in kleinere organisaties. (Die kleinere organisaties, die zich, net als de grotere, manifesteren als deeltjes zou je natuurlijk het liefst even in een hokje zetten om ze rustig te bekijken, of ze nog 's te laten botsen met andere organisaties, maar daar lenen ze zich, met de bestaande apparatuur, vooralsnog niet zo goed voor.)

8 handsfree    
10 maanden geleden door handsfree
0
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
Pro-Trump-trollen vallen massaal overlevende...
Na de massamoord op de school in Florida afge...

24 uur geleden door Inter

Ooggetuige of acteur? Twijfels over scholier...
In Amerika wordt er getwijfeld aan de geloofw...

1 dag geleden door NOS

Daar zit ze. De minister. Met een hoofddoek
A handout picture provided by the Iranian pre...

14 uur geleden door Moskowfiets

Ollongren met de dood bedreigd, bij FvD blijf...
Onder populisten, die zeggen dat Ollongren Th...

1 dag geleden door Inter

Vaccinatiescepsis en de homeopathische verdun...
De vaccinatiegraad tegen besmettelijke kinder...

1 dag geleden door Wilmama


ADVERTENTIE


Laatste reacties
LGK
Referendumdebat: de zelfgenoegzaamheid van de...
@3", met ordentelijke referenda waarin he...

minder dan een minuut geleden door LGK

WijzeDwaas
Turkije veroordeelt Nederland om erkenning Ar...
@15Blauwe pillen? Waren die niet ergens ...

minder dan een minuut geleden door WijzeDwaas

Sempre
Trump: leraren bewapenen tegen schietincident...
@11 toevoeging...https://www.nrc.nl/nieuws/...

minder dan een minuut geleden door Sempre

Sjaak Trekhaak
Trump: leraren bewapenen tegen schietincident...
@11Wees dan maar blij dat u hier woont en n...

1 minuut geleden door Sjaak Trekhaak

WijzeDwaas
Extra geld naar EU niet uit te sluiten...
De EU is zijn geld dik waard, dus een iets ho...

1 minuut geleden door WijzeDwaas

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig