Direct naar artikelinhoud
Review

Wie denkt aan Einstein, denkt aan het genie. Niet aan een kerel die met de broek op de enkels zijn secretaresse tegen het krijtbord aanduwt

Geoffrey Rush als Albert Einstein in National Geographic's Genius.

Geef toe, voor de betere dramaserie hebt u nog nooit aan National Geographic gedacht. Genius vertelt de gekleurde levensloop van Albert Einstein. En met Geoffrey Rush als het genie en Ron Howard in de regisseursstoel kan er maar weinig mislopen.

Wie denkt aan Einstein, denkt aan het genie. Aan de man met de gekke haardos en de uitgestoken tong. Niet aan een kerel die met de broek op de enkels zijn secretaresse tegen het krijtbord aanduwt. De openingsscène van Genius is dus gerust onorthodox te noemen. Maar de kennismaking met Albert Einstein bevestigt meteen het uitgangspunt: dat weinigen de man achter het brein kennen.

Genius is de eerste 'scripted' tv-serie op National Geographic. Een zender waar u vooral zappend voorbij komt, om dan even te blijven hangen bij een documentaire over spectaculaire vliegtuigcrashes. Allicht daarom werd alles uit de kast gehaald om deze tiendelige reeks goed in de markt te zetten. Met een topregisseur Ron Howard (Apollo 13, A Beautiful Mind) en een topacteur Geoffrey Rush (Shine, Pirates of the Caribbean).

Rush ìs Einstein

Howard nam enkel de pilootaflevering voor zijn rekening, en die laat zich bekijken als een film. Om de levensloop van het genie te vatten, wordt niet een acteur met wat pruikenwerk verjongd of verouderd. Howard koos voor twee hoofdrolspelers, die elk een periode voor hun rekening nemen. Rush is de Oude Einstein, het uithangbord, het icoon. Noem het puur vakmanschap, of perfecte maquillage, maar Rush ìs Einstein. 

Rush ìs Einstein

De zoekende, Jonge Einstein wordt gespeeld door Johnny Flynn. In zijn episode introduceert Howard beide Einsteins in een interessante cross-montage, als ware het twee verschillende personages. De man voor en na hij 'Einstein' werd.

Die niet-chronologische vertelling laat ook toe om de belangrijkste sleutelfiguren in een uur voor te stellen. Het gaat dan vooral om Einsteins echtgenotes. Eerst was er Mileva Maric (gespeeld door ontdekking Samantha Colley), de studiegenote die trouwde met de Jonge Einstein. Later huwde Einstein opnieuw met zijn nicht Elsa (gespeeld door de fantastische Emily Watson).

Handig verteltrucje

Genius zegt veel over hoe Einstein in het leven stond, met zijn vrouwen omging, met welke kwellingen hij zelf zat. Maar de reeks schetst ook een sterk beeld van de tijd, waarin slimme vrouwen niet serieus worden genomen en Joodse academici onder vuur liggen. Want natuurlijk is er ook aandacht voor de fysicus, zonder té theoretisch te worden.

Howard zet de briljante inzichten om in mensentaal, door ze te visualiseren in hetzelfde beeld. Zoals een imaginaire zon die door het klaslokaal draait. Een handig verteltrucje dat de regisseur al eens toepaste met cijfers in A Beautiful Mind, zijn film over wiskundige John Nash. En hier werkt het opnieuw.

Johnny Flynn als Albert Einstein en Samantha Colley als Mileva Maric in National Geographic's Genius.

Ook het lichte Duitse accent waarin de hoofdpersonages spreken, is een ingreep van Howard. De regisseur wou zo naar eigen zeggen de cultuur reflecteren. Tegelijk is dat een risico, want zo’n lokale tongval wordt snel potsierlijk. Toch, Rush en Flynn hebben het met passende nuance ingevuld, zodat het nooit gemaakt overkomt.

Grote kanonnen

De huisstijl van Howard blijft ook bewaard in aflevering twee. Alleen neemt de reeks dan afscheid van de verweven vertelstructuur, en ligt de focus helemaal op de Jonge Einstein. Allicht is het na vanavond dus even wachten eer Geoffrey Rush weer in beeld komt.

Met andere woorden, de eerste episode is de warmmaker waarin alle grote kanonnen worden bovengehaald. Eentje die de interesse wekt voor het gekleurde leven van dé man, los van de grote acteur die Genius eraan verbindt. Wie zich daarvoor openstelt, gaat allicht tien meeslepende zondagavonden tegemoet.

Enfin, dat is onze mening. Want een review is als tijd en ruimte: relatief.

Genius, elke zondag om 21.30 uur op National Geographic

Lees hier ons interview met onder meer Ron Howard, Geoffrey Rush en Emily Watson: 'Zo werd de man Einstein het icoon Einstein'