Boosheid om nieuw beleid Efteling: 'Ik moet bewijzen dat ik gehandicapt ben' (ad.nl)


Nederlanders met een fysieke beperking of handicap zijn boos op attractiepark De Efteling. Bezoekers met een handicap moeten sinds 1 maart een verklaring van de huisarts hebben om recht te krijgen op de voorzieningen die het park biedt. Maar die is moeilijker te krijgen dan verwacht. ...

door Dubbeltje in Binnenland  ·  43 Reacties

  • 1
  • 823x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Uit het artikel : Op de site van de Efteling staat dat mensen met een beperking een faciliteitenkaart kunnen ophalen, maar dat daarvoor wel een verklaring van een ONAFHANKELIJKE arts nodig is.

Maar dat mogen huisartsen helemaal niet, stelt arts Bart Bruijn. ,,De KNMG, de beroepsvereniging van huisartsen, heeft er hele duidelijke richtlijnen voor geschreven. De verklaringen mogen niet uitgeschreven worden. Het brengt namelijk het beroepsgeheim in gevaar. Er zijn uitzonderingen, maar daar is in dit geval geen sprake van''.

6
1 Dubbeltje

Wat een idiotie!! Hoe verzin je het!!

10
2 Dubbeltje

Gelijk weer in de slachtoffer-rol.

19
3 PostvakIN1

@3 ik hoop voor U dat u nooit een beperking krijgt, dan voor U zijn het mensen die simuleren?

9
4 praha

Er wordt blijkbaar erg veel misbruik gemaakt van de regeling voor rolstoelgebruikers in de Efteling. Je hoeft dan namelijk niet in de wachtrij, maar mag met je hele gezelschap in de attracties via een zijingang.
Het was altijd goed geregeld in de Efteling, dus het is jammer dat ze nu de zwarte piet toegeschoven krijgen, terwijl het eigenlijk niet hun schuld is.

2
5 Vogelverschrikker

Het wordt vervolgd, dus zal wel goed komen.

1
6 lisaaatjuh

Prima, er moet ergens een grens zijn, anders is de rij bij de gehandicapten ingang straks langer dan de gewone rij, alleen moet het beter geregeld worden.

Een idee: geef gehandicapten een stempelkaart o.i.d. waarmee er bij elke attractie 1x niet in de rij gestaan hoeft te worden.

7
7 Jackd

Zo raar is het niet dat de Efteling paal en perk wil stellen aan het misbruik maken van voorzieningen, die bedoeld zijn voor gehandicapten.
In Disneyland moet je ook een eassy acces kaart tonen die geldig is voor de patiënt en 1 begeleider, als je van een atractie gebruik wilt maken, of op een gereserveerde plaats wilt zitten, als de parade,s voorbij komen.

5
8 Marrie

Je bent met een fysieke handicap al vaak het haasje in pretparken. Ik ben zelf ook fysiek gehandicapt. Daar (met die handicap) red ik me goed mee maar ga geen geld spenderen aan pretparken: ik kan me ook prima vermaken zonder een berg geld uit te geven. Het is niet uitsluitend het pretpark maar zelfs b.v. het openbaar vervoer wat vaak de nodige hindernissen kent.

0
9 Tiidmasine

Persoonlijk houd ik ook niet zo van wachten...
Waarom zou iemand die 'het twijfelachtige geluk heeft een handicap te zijn opgezadeld' niet in een rij kunnen en hoeven wachten?
Misschien moet Efteling de toegangswegen tot de afzonderlijke attracties breder en toegankelijk maken voor rolstoelen ed. question

5
10 Gandalf

@5 Vogelverschrikker
Niet waar, de rolstoelgebruiker mag met één begeleider door de rolstoelingang en als die met een gezelschap is, moeten ze binnen wachten op de rest die gewoon in de rij moeten staan.

Je kunt er dus alleen misbruik van maken als je met z'n tweetjes bent anders wacht je net zo lang als iedereen.

1
11 Payka

Ik zou omstanders vragen haar te helpen tillen als hij stoel niet verder kan en dan iemand het laten filmen.
Ik gok dat na het filmpje online te zetten de Efteling excuus gaat aanbieden in de media en gelijk hun belijd veranderd, ook zal het hun door het nieuws veel klanten gaan kosten.

Ik denk dat ze dit doen omdat er misbruik van is gemaakt maar bij deze vrouw valt het toch door haar rolstoel goed op dat ze niet in de gewone rij kan.

Bij twijfel kunnen ze de gehandicapte toch ook aan de zijde naar binnen kunnen laten en deze laten wachten tot dat degene die als laatste in de rij stond aan de beurt is. (of ongeveer aan de beurt is)

Ik ben blij dat ik hun voordeeltje niet nodig heb en gewoon in de rij kan staan, maar kan ook indenken dat er misbruik mee gedaan wordt en door deze groep is het de oorzaak dat de regels strenger worden.

(dit is net zo iets dat gelukszoekers er voor zorgen dat echte asielzoekers kwaad aangekeken worden of dat als je een vrouw of man uit het buitenland trouwt ze hier niet gelijk rechten hebben omdat zo vooral vroeger veel schijnhuwelijken waren die na papieren weer gingen scheiden en dan iemand uit het buitenland halen om weer te trouwen)

De slechte verpesten het voor de goede, voor wie de regels bedoeld zijn question

3
12 TheoTheo

Anders kom ik toch ook gewoon in de rolstoel van de buurman. Heerlijk overal voorrang met het hele gezin!!

5
13 Xxx

@10 Het wachten hoeft voor veel fysiek gehandicapten niet altijd een probleem te zijn. Wat WEL een probleem is: de toegang tot een atraktie zo zal b.v. een rolstoeler vaak niet zelfstandig in b.v. een stoeltje van een achtbaan kunnen plaats nemen.

0
14 Tiidmasine

@11 Toen ik met mijn schoonmoeder, die slecht ter been was, naar de Efteling ging, mochten we met het hele gezelschap via een zijingang naar binnen, maar dat is alweer een paar jaar geleden, dus het kan dat de regels al eerder aangescherpt zijn.

2
15 Vogelverschrikker

Juist om gehandicapten en minder invaliden of zieken niet te discrimineren/belasten is het van belang dat misbruik zoveel mogelijk wordt uitgesloten.
Ook gehandicapten of minder invaliden willen zoveel mogelijk genieten van alle attracties in de parken.

1
16 Marrie

@14
En daarom kunnen ze zo,n atractie even langzamer laten gaan of stopzetten bij het instappen van ,n rolstoeler.

1
17 Marrie

@16 Het grootste probleem wat veel gehandicapten ondervinden heet egoisme. Niet alleen in pretparken maar ook in het dagelijks leven op straat. Flik het als gehandicapte niet om met je rolstoel of scootmobiel de valide mens in de weg te rijden. (Ben helaas ervaringskundig) Uiteraard zijn er ook best wel behulpzame mensen en mensen die je wat tijd en ruimte gunnen om je dingen te doen.

2
18 Tiidmasine

@14
Dat begrijp ik wel. Maar er staat toch overal personeel om te controleren dat de veiligheidsbalk dicht zit? Die kunnen ook heel goed even helpen met instappen.
question

0
19 Gandalf

Wel jammer dat er veel mensen zijn die er misbruik van proberen te maken. B.V. je hebt een gebroken been en je gaat met rolstoel gelijk door de handicapten ingang. Die is alleen voor invaliden en gehandicapten bedoeld niet voor toevallig een gebroken been. Het is voor mensen bedoelt die dagelijks in een rolstoel zitten, en niet voor een paar dagen. Ook zijn er zieke geesten die expres in een rolstoel gaan zitten

5
20 keestramper

Mensen die in een rolstoel zitten hebben vaak een Gehandicapten Parkeer Kaart. Maar als je met de auto ernaartoe bent gekomen ligt die in de auto. Want als je dat niet doen heb je nog een probleem!

4
21 Dubbeltje

Een aantal reageerders hier heeft het artikel blijkbaar niet gelezen!!

In @1 staat ook nog eens in de 2e alinea dat het helemaal niet kan dat ONAFHANKELIJKE arts een verklaring van gehandicapt zijn af kan geven!!

Dus : de Efteling vaardigt een regel uit die helemaal niet kan!!

5
22 Dubbeltje

@18
Ja, dat snap ik, maar het is voor de valide mens ook niet fijn als er zo,n zware scootmobiel bijkans over de voeten van passanten rijden, omdat de bestuurder zich perse ergens in de massa wilt wringen, terwijl dat eigenlijk niet kan.

3
23 Marrie

@23 En zo is het voor een rolstoeler / scootmobieler ook niet leuk als mensen plotseling stilstaan, omdraaien om terug te lopen, ineens een andere kant op lopen, enz.

Maar daar gaat het hier verder niet over! Dat kan allemaal gebeuren en bijna 100% niet expres. Van beide zijden.

5
24 Dubbeltje

** gebruiker verwijderd **

Volgens mij is de verontwaardiging m.b.t. het feit dat er een verklaring van een ONAFHANKELIJKE arts wordt gevraagd juist het issue.
Oftewel: wil een gehandicapte naar de Efteling wordt dit een wel erg kostbaar uitje (entree, parkeren én het opmaken van een verklaring door een ONAFHANKELIJKE arts).
Pret is er gelijk af: dag, dagje Efteling.
Denk maar zo beste gehandicapten: er zijn alternatieven waar u zónder deze poespas wél welkom bent en u uw centjes ook kunt uitgeven.

25 verwijderd2420

De Efteling moet gewoon stoppen met het uitlenen rolstoelen. Mensen die zo gehandicapt zijn dat ze een rolstoel nodig hebben, zitten er al in.

0
26 Een hardwerkende ZZPer

Waarom voorrang?

4
27 charmeur

Ik kan hier zo kwaad over worden om iedereen die een dagje Efteling gepland hebben om niet te gaan. Ban de Efteling maar eens, dat zal ze leren.

2
28 Interessant

Als je een meewerkende huisarts hebt helpt hij je echt wel aan een verklaring dat je rolstoel gebonden bent of anders is die te verkrijgen via de gemeente en komt dat op je ID kaart te staan (ik schrijf dit uit ervaring)

0
29 Interessant

Ik zie het probleem niet ? die flauwekul over voorrang ..

3
30 charmeur

@30 Speciaal voor u nog een keer dan :

Uit het artikel : Bezoekers met een handicap moeten sinds 1 maart een verklaring van de huisarts hebben om recht te krijgen op de VOORZIENINGEN die het park biedt.

Op de site van de Efteling staat dat mensen met een beperking een faciliteitenkaart kunnen ophalen, maar dat daarvoor wel een verklaring van een ONAFHANKELIJKE arts nodig is.

Maar dat mogen huisartsen helemaal niet, stelt arts Bart Bruijn. ,,De KNMG, de beroepsvereniging van huisartsen, heeft er hele duidelijke richtlijnen voor geschreven. De verklaringen mogen niet uitgeschreven worden. Het brengt namelijk het beroepsgeheim in gevaar. Er zijn uitzonderingen, maar daar is in dit geval geen sprake van''.

2
31 Dubbeltje

@30 Voorrang??? Kunt u zich ook voorstellen dat iemand met een handicap niet zo vlug in kan stappen als een gezond iemand in een attractie? Bij de rolstoelingang staat een medewerker die een seintje geeft dat het instappen nu even wat langer duurt.

Dát heeft alles met VEILIGHEID te maken!! Voor iedereen!!

2
32 Dubbeltje

@32 Dat kan toch ook vlak voor het einde van de normale rij ?

3
33 charmeur

@33 In een attractiepark wachten tot het einde van een "normale rij"???

Een rij die pas stopt als het park dichtgaat??

2
34 Dubbeltje

@34 Zoals iedereen die moet wachten..

4
35 charmeur

Volgende fase, gratis toegang voor de gelukszoekers, die zin pas echt zielig.
/sarc off

0
36 Espede

Uit het artikel onderstaande tweet over de doktersverklaring door de arts uit het artikel :

Bart Bruijn‏
@Bartissimus

Volgen
Meer
Als antwoord op @Efteling @CBoonacker @AmberBindels
Wij mogen die niet leveren! Attest. Houd op ons voor uw commerciele karretje te spannen, anders moet ik openbaar heel hard gaan ageren.

2
37 Dubbeltje

@37 Dan zit er niks anders op dan gewoon aansluiten

4
38 charmeur

@37 We kunnen hier allemaal lezen, hoor. Waarom copy-paste je altijd stukjes uit het artikel? Je leest ook weer eens niet goed. @33 schrijft niet 'tot' het einde van de rij maar 'voor' het einde van de rij.

@38 Precies. Ik zou niet weten waarom iemand in een rolstoel niet even zou kunnen wachten tot ze aan de beurt zijn, waarna het personeel dan even oplet of de attractie niet te snel gaat (tillen mogen ze gehandicapten niet, dat mag alleen medisch getraind personeel ivm de veiligheid).

3
39 Mrs. K

@39 Zie @38 "Dan zit er niks anders op dan gewoon aansluiten". question

2
40 Dubbeltje

@39 Mrs. K , juist Een pretpark zoals de efteling is geen uitje van de zonnebloem ofzo.
En met een dwarsleasie kom jij echt de python of een andere attractie niet in.
Het verhaal hier gaat om een mevrouw met een spastische aandoening , wat ook niet altijd geschikt is voor iedere attractie.
Uiteraard mogen gehandicapten geholpen worden bij het betreden van de attractie maar als je fysiek in staat bent om in de efteling te komen ben je niet anders dan anderen.
Wel eens een keer gelachen in het dolfinarium , oma mee met rolstoel ivm heupproblemen.
Oma strekt de beentjes , mijn zoon gaat in de rolstoel zitten en keurig in de normale rij gaan staan , worden wij er gewoon uitgehaald en vooraan geplaatst.
Ik nog protesteren van wij wachten wel, maar geen discussie .. Heel vriendelijk allemaal.
En laten wij duidelijk zijn gehandicapt zijn is al tragisch, deze discussie is al vreemd, maar er zijn nu eenmaal regels en voorwaarden.

2
41 charmeur

@40 Inderdaad. Net als iedereen: gewoon aansluiten bij de rij die er al is.

1
42 Mrs. K

@41 Helemaal met je eens. Gehandicapten moet je niet onnodig in een uitzonderingspositie plaatsen!

1
43 Mrs. K

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
Omar klaagt Nederland aan, hij staat ten onrechte op terreurlijst

@2 Nou ja... Het is vervelend dat hem dit is overkomen. Maar veel meer dan hem die lijst halen, is niet nodig. En natuurlijk doorgeven aan ander...

1 minuut geleden geplaatst door wildersfan

Graaier1000
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

@1, @2,Inderdaad....

6 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Omar klaagt Nederland aan, hij staat ten onrechte op terreurlijst

Uitgaande van hetgeen in het artikel staat heeft dit veel weg van 'Kafka' en van '1984 van Orwell'.Rehabilitatie is volgens mij aan de orde....

8 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

wildersfan
Johan Derksen kraakt Sywert-interview Op1: ‘Hij is zo glad’

Het gaat om belastinggeld waar niet zorgvuldig mee is omgesprongen. En dit is niet het enige bonnetje dat zoek is geraakt. ...

8 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Graaier1000
Omar klaagt Nederland aan, hij staat ten onrechte op terreurlijst

Te lezen zonder paywall op de website van NRC zelf:https://www.nrc.nl/krant/2024/04/19/#101...

14 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

wildersfan
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

@1 Het deugt niet dat deugers de orde willen verstoren....

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@64 Je bedoelt deugers binnen de overheid....

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@62 Zou best kunnen eh. Voor WO1 was de kerk helemaal niet populair. Na WO2 was de kerk ineens razend populair. Dat is opzich niet vreemd. Maar ...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

LoydMorris
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

Zo ziek, verrot is de huidige samenleving inmiddels. . . Hier zijn de mensen voor gevallen, die wij op deze 4e mei herdenken. . . ...

2 uur geleden geplaatst door LoydMorris

LoydMorris
Amsterdam op 4 mei: minder mensen op de Dam, iedereen gefouilleerd en verbod op vlaggen

@1 Er liep nog nooit iemand met een Nederlandse vlag demonstratief te zwaaien op 4 mei, tijdens de dodenherdenking op de Dam. . . ...

2 uur geleden geplaatst door LoydMorris

NK. App
PervfamAnzee StarChloe Amour DpFilmes Nacionais PornôSuck TitsErotic TumbGhetto TubesEmilyblack Onlyfans LeakSamantha Fox PornHot Animae PornBlue Film Sex TamilSalma Sex VideoLayla Jenner DadcrushYankspornPorn Mia KCumming In My MomTaylormaddclipsYifferMadelyn Cline Nakedسایت سکسی ایرانیShanna MccoloughMale Celebrities NudeSydney Sweeney VoyeursBhojpuri X Video DownloadChutkula Sex VideoInfluencerdgonewildAdventure Rime PornMen Fuck MenLsa SparxxxDeep ThoatRachel Starr ThreesomeMen Humping WomenBadsiehubえろ漫画HumochiesThe Incredibes PornAnime Porn ViseosMasturbatingat WorkBrazzers TooturnttonyJapani Xxx MovieTeen Bathroom PornMangagorfreeZoë Renea OnlyfansWww SexvedoEjondemontimeFriday The 13th PornXvideos AdultVideo XfrancaisGay0day ComHollyjaneloves69Japni SexJustswallowaIndian Standing SexKristen Sex VideoXxx Sex Video Indian HdXo GiselleMegan Thee Stalliin NakedKannada Aunty Xnxx200gana-2883Japanese Mom Forced PornAdult MagazinesSnapchats PornosXnxx AnimationXxnx CoNancy SexyLap Dance VrChachi Bhatija Sexy VideoJanelle Evans PornBokep Jepang PemerkosaanBug Butt AnalSex Page 1Marathi Bhabhi XxxDesi Bbw PornHollywood Sex Movies ListSex Video Aunty VideoPorn Video Step FatherVideos Pornos FrenchPantyhose FeetKizzy SixxIndian Old Aunty SexMuscle Hunk PornPorn During Sleepمانجا سكسPornxx XxxPerona PornMarathixxxvideoBombay Open SexBoobs SuckPunushtubeShemalepantyhoseMmf Gay PornStriptease VideosAnna Kendick NakedDurga PornPassed Out NudeSex Video HoliPorn VeHot Indian Adult Web SeriesHaremsexTrensgender PornPhotoacompanhantedAdriana Chechik XxxBurglar PornKristen Stewart BoobiesTeenage Japan PornChat PutariaBig Tits VideiDredd Kylie Le BeauSukihanagoatCoedcherry ComAmoranth Only Fans LeakedCastlevania PornLick My PussyDad And Girl XxxMomandsonxvideosIndian Porn Star Sexy VideoThe Pirate Bay.orgRealgirlsgonebadSertpornoTirupur Sex VideoKonulu PornosIndian Sex Hot NewSexyandfunForce SexxxBlack Crossdresser PornDesi Milky BoobsDanny D FuckRussan PornstarsWowgrlisAnastasia BrokelynAnal OrgasmingOld Woman Xxx VideoXxx Bf Gf VideoDirtyrabbitsxXxlayna Marie FeetZenra NetSite De PornosMale MasterbationSpeedbump PositionRent XxxKoumi-jima Shuu 7 De UmeruMature Anal VideosXxx Video Hindi FullEmiri SuzuaraAmatur Wife PornHindi Mein Bolane Wala BfCeleb Leaked NudeEbony Solo FingeringGay Cortoon PornX X X Hq