NOS NieuwsAangepast

EU-ergernissen: de uitbreiding en grenzen

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

De Europese Unie hoopt deze week antwoord te vinden op de vraag: hoe gaan we verder na de brexit? Het Britse referendum heeft tot veel verwarring geleid in Brussel. Daarover wordt deze hele week gesproken.

In aanloop naar die besprekingen zetten we een top-10 van veelgehoorde ergernissen over Europa op een rij. Vandaag de ontknoping met nummer twee en een.

EU-ergernis 2: de uitbreiding

EU-ergernis 2: de uitbreiding

EU-ergernis 1: de grenzen

Vandaag op de informele top in Bratislava komen een aantal van de nieuwe lidstaten - Polen, Tjechië, Slowakije en Hongarije - met een plan om de nationale parlementen meer invloed te geven. Deze zogenoemde Visegrad groep wil verder dat de grenzen (de nummer één) van de Europese Unie beter worden beschermd.

Bovendien moet de migratie aan banden worden gelegd. Ze hebben daarvoor de term flexibele solidariteit bedacht. De landen willen niet gedwongen worden om migranten verplicht op te nemen.

Veel regels

Premier Rutte sluit zich aan bij ergernis nummer acht van de lijst. De vele regels. "Deze top is geslaagd als we er voor zorgen dat de afspraken die we gemaakt hebben ook worden nagekomen." Hij wil geen nieuwe regels en plannen.

Verder is de inzet van Nederland om de economische schade, die ontstaat als de Britten de EU verlaten, zo veel mogelijk te beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl