Donald Trump overweegt mogelijk een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie als geheel sluiten. Hij probeerde eerder met individuele lidstaten te onderhandelen, maar die sloegen dat aanbod telkens af.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou elf keer hebben uitgelegd dat er geen deal met Duitsland gesloten kan worden, maar dat Trump daarvoor met de EU moet onderhandelen.

Dat vertelt een Duitse topambtenaar aan The Times of London.

“Tien keer vroeg Trump of hij geen handelsverdrag met Duitsland kon sluiten. Steeds antwoordde ze: je kunt geen deal sluiten met Duitsland, alleen met de Europese Unie”, aldus de ambtenaar. “Bij de elfde afwijzing snapte Trump het eindelijk, en zei hij: ‘Oké, dan sluiten we wel een akkoord met Europa.'”

Merkel zou vervolgens tegen haar ministers hebben gezegd dat Trump de “fundamenten” van handel en de EU niet snapte, en dat hij “misvattingen van een beginner” had.

Het gesprek vond plaats na de ontmoeting tussen Merkel en Trump afgelopen maand. Merkel zou Trump dus hebben overtuigd om met de gehele EU te onderhandelen, nadat zijn pogingen om met individuele landen een akkoord te sluiten werden afgeslagen.

Merkel zou Trump ervan hebben overtuigd dat het gemakkelijker is om een deal te sluiten met de EU dan hij denkt, aldus de Times. Dat zou bovendien veel aantrekkelijker zijn dan een deal met de Britten, zou Merkel tegen Trump hebben gezegd.

Volgens een bron van de Times binnen het Witte Huis heeft Trump zijn prioriteiten verlegd. Donald Trump moedigde de Brexit aanvankelijk juist aan, en wilde de Britten daarom belonen met een snel handelsverdrag. Maar Trump ziet er nu meer in om met de EU een deal te sluiten, aldus de bron.