Wetenschap
  • 2
Misschien is neurodiversiteit wel de werkelijke motor achter elke sociale vooruitgang, het losbreken uit de status quo en collectivistisch denken, betoogt gastcolumnist Izz ad-Din Ruhulessin. ...

ongeveer 1 jaar geleden door Carol Fenijn

REAGEER MET EEN EMOJI
2
LEES MEER OVER

Mooie column. Het is normaal en in bep. gevallen constructief en productief af te wijken van de norm. Wat dat betreft geeft Nederland gelukkig relatief veel vrijheid aan individuen, i.t.t. landen zoals Pakistan en Saoedi-Arabie.

1 Carol Fenijn    
ongeveer 1 jaar geleden door Carol Fenijn
0
Meld

losbreken uit de EU lijkt mij een nog betere sociale vooruitgang, vooral voor ouderen en de armen in de samenleving, anders krijgen de rijken en de machthebbers het steeds meer en meer voor het zeggen en worden vooral die ouderen en armen de dupe van dat op geld beluste machtsorgaan daar in Brussel

2 Roomboterbabbelaar    
ongeveer 1 jaar geleden door Roomboterbabbelaar
6
Meld

-
"Alle grote denkers in de geschiedenis waren vermoedelijk autisten. In ieder geval de denkers van mijn kaliber, zoals Jean-Paul Sartre, John Locke en John Stuart Mill."
Hoe is het mogelijk dat iemand zo pretentieus kan zijn om dit soort onzin op te schrijven en zich ongegeneerd in een publiek stukje proza in kaliber te vergelijken met de genoemde grote denkers uit de filosofie.
-
Anderzijds heeft deze columnist wel grotendeels gelijk dat "het anders zijn" niet meer wordt getolereerd. Er is dan ook geen sprake meer van sociale vooruitgang. Er is alleen nog maar sprake van sociale achteruitgang.
-
"Alles moet voldoen aan "de norm"" is onderdeel van de neoliberale machtspolitiek. Dit ziet terug men in de samenleving, maar ook in hoe de mens met de natuur om gaat. Biodiversiteit wordt niet getolereerd.
Alles dat niet voldoet aan "de norm" wordt formeel afgeserveerd. En dat terwijl diversiteit hard nodig is voor sociale vooruitgang en ontwikkeling van de natuur.
Het is nu alleen maar wachten tot de bom barst...
/-
-

3 MrCally1    
ongeveer 1 jaar geleden door MrCally1
2
Meld

Geweldige column en een absolute aanrader is in dit geval ook Neurotribes van Stephen Silberman (de man heeft ook een praatje bij TEDTalks trouwens)!

@2 : Laat eens wat doen aan die ongezonde (en in dit geval volkomen misplaatste) obsessie van je. Misschien dat een goede therapie je erbij kan helpen.

@3 : ik ben het met je eens dat je niet zomaar achteraf een ASS in iemand die niet meer leeft, kunt 'projecteren'. Van de andere kant met haatclubs als Autism$peaks en antivaxxers die met de leugens van Wakefield en een frauduporno als 'Vaxxed' in de hand beweren dat autisme een 'drama' en een 'bedreiging' is, zijn dit soort columns vanuit de neurodiverse hoek hard nodig!

4 Archeont    
ongeveer 1 jaar geleden door Archeont
0
Meld

Hangt wel een beetje aan elkaar met drogredenen. Niet ieder genie was/is een autist en niet iedere autist was/is een genie. En schoktherapie bij autisme? Dat zijn wel héél uitzonderlijke gevallen dan.

Autisme is een breed spectrum en er zit een groot verschil tussen licht en zwaar autisme. Neurodiversiteit klinkt leuk maar niet alle diversies zijn positief of wenselijk voor het individu of de omgeving. Sommigen hebben gewoon echt ondersteuning en medicatie nodig. De succesverhalen ontslaan ons niet van onze zorgplicht.
Neurodiversiteit. "You keep using that word, I do not think it means what you think it means."

@3 Meh, ik zie ook het tegenovergestelde gebeuren. Steeds meer plekken waar 'vragers en dragers' naast elkaar wonen, mensen met lichamelijke en verstandelijke beperkingen, ex-daklozen, ex-verslaafden etc. en mensen die er bewust voor gekozen hebben om als goede buur voor die mensen klaar te staan. Studenten die naast bejaarden in dezelfde flat wonen, helpen met het huishouden en 's avonds samen eten. Interessante plekken.

De enige destructieve norm is de economische op dit moment.

5 dani    
ongeveer 1 jaar geleden door dani
0
Meld

@5 "Niet ieder genie was/is een autist en niet iedere autist was/is een genie."

Zeker waar. Maar onder de mensen die ik hoog heb zitten in mijn vakgebied zitten er wel veel met een vorm van sociale 'stoornis' (om dat woord maar even te gebruiken). Wordt ook gewoon probleemloos geaccepteerd (misschien zelfs wel verwacht) op de werkvloer.

"En schoktherapie bij autisme?"

Misschien is hij in de war met epilepsie.

6 Attercopus    
ongeveer 1 jaar geleden door Attercopus
0
Meld

@6 Oh, ik ken ze ook, maar van echte DSM-5 problematiek is echter nauwelijks sprake. Ze schuren er een beetje tegenaan maar staan mijlenver af van wat er zich in de rest van het spectrum afspeelt. Dat is mijn ervaring in ieder geval.

De schrijver vindt zichzelf bijzonder en dus moeten wij dat ook vinden. Want neurodiversiteit, of zoiets. Gewoon een zwak stukje als je het mij vraagt.

7 dani    
ongeveer 1 jaar geleden door dani
0
Meld

@7 "maar van echte DSM-5 problematiek is echter nauwelijks sprake."

Ik ben niet zo thuis in die classificaties. Ik weet wel dat er een paar rare jongens en meisjles rondlopen question.

"Gewoon een zwak stukje als je het mij vraagt."

Ja, het is niet zo bijster interessant. Maar misschien is de maatschappij wel teveel bezig geweest met labels plakken op mensen die niet aan bepaalde normen voldoen. Maar er is wel een betere manier om dat ter sprake te brengen, denk ik zo.

8 Attercopus    
ongeveer 1 jaar geleden door Attercopus
0
Meld

"Ik heb me nooit kunnen vinden in dergelijke bewoordingen"

DSM is een werk waarmee hulpverleners richting geven aan behandelingen en de auteur van deze column praat dan liever over neurodiversiteit. Wat een treurig laag niveau.

9 mani    
ongeveer 1 jaar geleden door mani
0
Meld

Na wat googlen toch maar even de DSM erbij: narcistje. Als je maar hard genoeg roept dat je zo geweldig bent, zijn er altijd die je een podium willen geven.

10 pentagram    
ongeveer 1 jaar geleden door pentagram
2
Meld

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Trending vandaag
''I love Hitler petten''...
Decennialang was extreemrechts in Duitsland e...

5 uur geleden door Diederik82

Racistische tweeps radicaliseren: burgeroorlo...
Extreemrechts geweld is jarenlang onderschat....

13 uur geleden door Inter

10 ton brieven en postpakketten voor de Pales...
10 ton brieven en postpakketten. Dat is wat e...

1 dag geleden door Uit Den Haag

Alarm over mazelenepidemie in Europa
In het eerste half jaar van 2018 zijn meer da...

7 uur geleden door chouffleur

WHO slaat alarm: grootste mazelenepidemie in...
Meer dan 41.000 kinderen en volwassenen in Eu...

11 uur geleden door AD


ADVERTENTIE


Laatste reacties
grovi
''I love Hitler petten'' vinden gretig aftrek...
@265De slinkse hysterie heeft volledig bezi...

2 minuten geleden door grovi

Querulijn Xaverius,
Rutte: voordeel buitenlandse aandeelhouders '...
VVD decimeren. Vreselijk vervelend, maar het ...

3 minuten geleden door Querulijn Xaverius,

RoosjeB
''I love Hitler petten'' vinden gretig aftrek...
@302 Wat bijzonder, ik zie hier regelmatig me...

4 minuten geleden door RoosjeB

Klokkenspel
Hoogste klassering ooit voor Bertens...
Doe je goed Kiki.Je speelt echt fantastisch...

5 minuten geleden door Klokkenspel

grovi
''I love Hitler petten'' vinden gretig aftrek...
@293Moslims ontmenselijken, criminaliseren ...

6 minuten geleden door grovi

Binnenland      Buitenland      Politiek      Economie      Internet      Technologie      Sport      Showbizz      Wetenschap      Gezondheid      Lifestyle      Cultuur      Media      Film      Games      Verkeer      Overig