Zet de VS dit vernietigende superwapen in tegen Rusland?

© Twitter

Zeggen dat de Verenigde Staten en Rusland op gespannen voet leven met elkaar is een understatement. Onder andere de conflicten in Syrië en met Noord-Korea zorgen voor spanningen tussen Donald Trump en Vladimir Poetin. Om zich optimaal voor te bereiden op een eventuele oorlog denken de Amerikanen aan het inzetten van een superwapen.

vtvn

Beelden toonden eerder deze week dat de Russische president, net als China, troepen en materiaal naar de Russische grens met Noord-Korea heeft gestuurd. Dit uit schrik dat de Verenigde Staten Kim Jong-un zullen aanvallen. Poetin vreest dat er een gigantische vluchtelingenstroom uit Noord-Korea zal komen als Trump militaire acties begint uit te voeren tegen het land.

Eerder sprak Poetin al harde taal ten aanzien van de VS. Moskou waarschuwde voor een ‘echte oorlog’ als de Verenigde Staten en hun bondgenoten de druk op Rusland blijven opvoeren om het regime van de Syrische president Assad de rug toe te keren. “Vanaf nu zal elk geweld of elke overschrijding van een rode lijn met geweld beantwoordt worden, van waar die ook komt. Amerika weet dat we dat kunnen”.

LEES OOK: Dit is het nieuwe speelgoed van Poetin: een raket die niemand kan tegenhouden en vliegdekschepen nutteloos maakt

Trump laat niets aan het toeval over en wil voorbereid zijn op een eventueel militair conflict met Rusland. Zo werd deze maand nog de “moeder aller bommen” gedropt op ISIS-strijders in Afghanistan, wat het leven kostte aan 36 jihadisten. De Amerikanen hebben een serieuze technologische voorsprong maar willen die koste wat het kost behouden. Daarom is de US Army begonnen met het opdrijven van de testen van het ‘Kinetic Energy Projectile’.

Dat is een superwapen dat gebruik maakt van kinetische energie en dat afgeschoten wordt met een snelheid die ruim drie keer zo hoog is als de geluidssnelheid. Het projectiel splitst tijdens zijn vlucht in verschillende ontvlambare metalen voorwerpen, waarmee de conventionele bepantsering makkelijk doorboord kan worden. Bovendien zou het wapen ingezet kunnen worden tegen de kleine Russische ‘warheads’ die afgeschoten worden door tanks.

LEES OOK: Wat als de Derde Wereldoorlog uitbreekt? Wie is de sterkste?

Het Amerikaanse leger test nu verschillende lanceringsplatformen die in staat zijn om het kinetische superwapen af te schieten, waarmee doelwitten tot 160 kilometer ver geraakt kunnen worden. Hiervoor is namelijk gigantisch veel energie nodig en dus bijvoorbeeld geen buskruit of chemische elementen. Minstens 25.000 megawatt is vereist, goed om 19.000 Amerikaanse gezinnen van stroom te voorzien.

Er werd het voorbije decennium al 500 miljoen dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van het superwapen en er staat nog een extra 800 miljoen dollar klaar voor investeringen. “De ontwikkeling ervan is gewoon fantastisch”, zegt majoor-generaal William Hix. “Weinig zaken zullen dit overleven. Soldaten in een tank misschien wel, maar de tank zelf niet.”

“Kinetische wapens zorgen voor een veel grotere impact op hun doelwitten door de grote energie die ze meedragen. Veel meer dan chemische wapens”, aldus wapenexpert Randy Simpson. De inzet van het wapen is nog wel niet voor morgen. De eerste testen dateren van 2013 en momenteel zit men in de fase van de ‘geavanceerde computersimulaties’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen