NOS NieuwsAangepast

Bruidsjurken in Beiroet: spookachtig protest tegen verkrachtingswet

Langs de boulevard van de Libanese hoofdstad Beiroet is een stil protest ingericht tegen een wet die volgens activisten verkrachters bevoordeelt en vrouwen achterstelt. Tussen de palmbomen op de boulevard zijn 31 papieren bruidsjurken aan galgenkoorden opgehangen.

Met het jurkenprotest, een ontwerp van een Libanese kunstenares, willen actievoerders hun eis dat de wet geschrapt moet worden kracht bijzetten. De wet bepaalt dat een verkrachter vrijuit gaat als hij trouwt met zijn slachtoffer. Het Libanese parlement discussieert volgende maand over afschaffing van de wet, die volgens minister voor Vrouwenzaken Oghassabian "uit het Stenen Tijdperk" dateert.

31 dagen

Voorbijgangers wordt gevraagd een petitie te tekenen om de wet van tafel te krijgen. Er hangen 31 jurken, omdat vrouwen 31 dagen per maand het slachtoffer kunnen worden van verkrachting, om vervolgens gedwongen te worden met de verkrachter te trouwen, verklaarde een activist in de Arabische pers.

In december deed de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ook al een oproep aan de Libanese politiek om een streep te halen door de omstreden wet.

Twee Libanese vrouwen poseren met de kunstenares (midden) voor de jurken
Een militair patrouilleert bij het kunstwerk in Beiroet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl