Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Trump beschuldigd van "schokkende onwetendheid" nadat hij Korea deel van China noemde

Amerikaans president Donald Trump en Chinees president Xi Jinping.

De Amerikaanse president Donald Trump wordt beschuldigd van "schokkende onwetendheid" nadat hij beweerde dat Korea "vroeger deel uitmaakte van China". "Iemand moet Trump inlichten over de situatie in de regio", klinkt het.

Trump deed de uitspraken in een interview met The Wall Street Journal. De opvallende quote werd door weinig media opgepikt. Het interview vond plaats kort na de ontmoeting tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping. 

Letterlijk zei Trump dit over het gesprek: "We bespraken de geschiedenis van China en Korea, en dan spreek je over duizenden jaren en vele oorlogen. En Korea was eigenlijk een deel van China."

"Het toont de schokkende onwetendheid van Trump over de situatie in Noordoost Azië ", aldus Rah Jong-yil, een voormalig Zuid-Koreaans ambassadeur in Londen en Tokio, aan de Britse krant The Telegraph. "Dat is erg storend voor ons", voegde hij eraan toe. 

"Iemand moet Trump inlichten"

"Het is waar dat het Koreaanse schiereiland onder invloed van China was, maar dat was onder de Ming-dynastie. Dat is lang geleden en heeft niets te maken met de Volksrepubliek China", legt Rah Jong-yil uit. Volgens Rah moet iemand Trump op de hoogte brengen van de situatie in de regio en "mag hij niet in dit zielige nationalisme van de Chinezen tuinen".

Het bewuste interview in The Wall Street Journal was hetzelfde waarin Trump zei dat zijn Chinese collega Xi Jinping de situatie op het Koreaanse schiereiland had uitgelegd, waarna Trump concludeerde: "Na tien minuten te luisteren realiseerde ik me dat het niet zo eenvoudig is."