Direct naar artikelinhoud

"Hoeveel werknemers moeten sterven voor Japan wakker wordt?": overuren gelimiteerd tot 100 per maand

Een Japanse 'salaryman' wrijft in zijn ogen op weg naar zijn kantoor in Tokyo.

Voor de eerste keer wil Japan een plafond instellen voor het aantal overuren per maand. Dat zal vastgelegd worden op maximaal 100 uur. Tegenstanders reageren dat het aantal nog te hoog ligt, en dat het niets oplost.

Het naoorlogse beeld van de Japanse 'salaryman' die veel overuren maakt, daarna nog met de baas op café gaat en vervolgens de laatste trein naar huis neemt, is al wat bijgesteld maar blijkt nog niet helemaal de wereld uit. Japanse werknemers kloppen nog veel meer overuren dan hun westerse evenknie, wat slechte gevolgen heeft voor de gezondheid. Het is er zelfs een fenomeen: 'karoshi', of dood door overwerken. Jaarlijks sterven honderden Japanners aan 'karoshi'.

In september 2016 werd een speciaal comité opgericht om 'karoshi' tegen te gaan. Premier Shinzo Abe klopte zichzelf op de borst toen hij de nieuwe maatregel kon voorstellen die stelt dat Japanners maandelijks maar 100 uur mogen overwerken. Hij spreekt hiermee van een historische hervorming in het Japanse werkleven. Als deze nieuwigheid aangenomen wordt, kunnen bedrijven die de regel schenden een sanctie krijgen.

Er kwam al heel wat kritiek op de maatregel, zoals dat het aantal uren nog te hoog ligt en dat het niets oplost. "Dit kunnen we niet accepteren. Het is schandalig", zei Emiko Teranishi, vertegenwoordiger van een vereniging voor mensen die een dierbare verloren aan 'karoshi'. Enkele advocaten die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht vinden het plafond "in elk geval ontoepasselijk" en "onmogelijk te steunen". In de media vroeg Hifumi Okunuki, leidster van vakbond Tozen, zich af "hoeveel werknemers er nog moeten sterven voordat Japan wakker wordt".

Shinzo Abe