Direct naar artikelinhoud

Curieus: PVV en SP dienen identieke motie in na politiek getouwtrek over eigen risico

Of het uniek was weet niemand met zekerheid. Maar dat het voor het eerst sinds mensenheugenis is, is zeker. Twee identieke moties waarover de Tweede Kamer zich tegelijk moet uitspreken.

Lilian Marijnissen (SP) tijdens het Tweede Kamerdebat over het bericht dat tien procent van de Nederlanders zorg om financiele redenen mijdt.Beeld anp

Het gebeurde dinsdag. SP en PvdA dienden samen een motie in waarin het kabinet wordt opgeroepen het eigen risico in de zorgverzekering af te schaffen. De PVV diende letterlijk dezelfde motie in.

Er komen vaker moties in stemming met dezelfde strekking, maar dan zijn ze anders verwoord. Dat deze moties identiek waren, is curieus. Het kan nog gekker, want de partijen steunden elkaars oproep. Beide moties werden gesteund door SP, PvdA, PVV aangevuld met Denk, 50 Plus en de Partij voor de Dieren. Geen meerderheid, dus beide verworpen. GroenLinks en CDA die in hun verkiezingsprogramma's pleitten voor verlaging of afschaffing van het eigen risico hielden zich afzijdig omdat ze nu bij de kabinetsformatie betrokken zijn.

Mee-indienen

De gang van zaken tekent de kinnesinne tussen het linkerblok in de Kamer en de PVV. Het nieuwe SP-Kamerlid  Lilian Marijnissen kondigde met PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vorige week de motie aan tijdens een debat over zorgmijding. Mensen zouden zorg mijden om het eigen risico, nu 385 euro, te ontlopen, luidt de redenering. Dus moet het eigen risico afgeschaft, vinden SP en PvdA.

Dat vindt ook de PVV. Dus vroeg zorgwoordvoerder Fleur Agema of ze samen met SP en PvdA de motie mocht indienen. Marijnissen hield dat af. 'Wij hebben onze motie ingediend zoals ik die net heb voorgelezen. Volgens mij is het een ontzettend goede motie. Steun van de PVV is daarbij van harte welkom.' De PVV mocht dus niet mee-indienen, maar wel voorstemmen. Dat schoot Agema in het verkeerde keelgat: 'Dit is een cordon sanitaire van de SP, want de PVV mag niet meetekenen en de Partij van de Arbeid wel.' Het gaat haar erom aan te tonen dat niemand met de PVV wil samenwerken. Dus diende zij letterlijk dezelfde motie in.

Verzuurde verhouding

Marijnissen en Agema zijn als water en vuur. Dat bleek al eerder tijdens een debat over personeelstekorten in de zorg, waar Agema Marijnissen verbaal de oren waste. Ook toen ging het over moties, nu van dezelfde strekking. Agema had een motie ingediend, Marijnissen volgde met iets soortgelijks. Agema: 'Ze dient eigenlijk bijna dezelfde motie in als ik zojuist heb ingediend. Ik had mijn motie ook al rondgestuurd. Ik vind het een wat jammere start, misschien zelfs wel een valse start, dat mevrouw Marijnissen niet medeondertekent en daarna bijna dezelfde motie indient.'

In dit verbale geweld raakt de verzuurde verhouding tussen PVV en PvdA wat ondergesneeuwd. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2015 en de 'minder, minder, minder' oproep van Geert Wilders (PVV) kondigde de PvdA een blokkade af op steun aan PVV voorstellen. Dat werd vorig najaar doorbroken toen Agema erin slaagde een oproep van Hugo Borst en Carin Gaemers over het depolitiseren van het debat over ouderenzorg te kapen in een motie. In eerste instantie steunde de voltallige oppositie die motie, maar op het laatste moment schoof de VVD aan waardoor de PvdA alleen dreigde te komen staan. Toen besloot Kamerlid Marit Volp (PvdA) op eigen gezag dat ze de motie van Agema toch ondertekende en daarmee de blokkade doorbrak.

Nu Lodewijk Asscher partijleider is, geldt de blokkade niet meer, waardoor steun voor de PVV-motie dinsdag niet meer opviel.

Ik vind het een wat jammere start, misschien zelfs wel een valse start, dat mevrouw Marijnissen niet medeondertekent
Fleur Agema, PVV