Bussen arriveren bij conferentiecentrum Koningshof

Eritreeërs vertrokken uit conferentiecentrum

De Eritreeërs die verbleven in het conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven, zijn vertrokken. Ze moesten van burgemeester Mikkers voor 20.00 uur weg zijn, maar de eerste bus vertrok pas rond 22.30 uur. Inmiddels zouden alle Eritreeërs uit het conferentiecentrum met bussen zijn weggebracht.

Ze worden naar andere locaties vervoerd, waar ze kunnen overnachten. De burgemeester wilde niet bekendmaken waar de conferentiegangers heen zijn gebracht. Onder hen zijn Eritreeërs en Nederlanders met een Eritrese achtergrond. Volgens de burgemeester blijven de meeste van de 500 bezoekers bij de Nederlanders slapen. Andere worden naar hotels gebracht.

De gemeente heeft met de organisatie van de geplande conferentie overleg gevoerd over het vertrek. Dat is volgens burgemeester Mikkers goed verlopen.

Kort geding

Vanmiddag bepaalde de rechter in een kort geding dat Mikkers het recht had om de meerdaagse conferentie te verbieden. De burgemeester kwam met het verbod na ongeregeldheden gisteravond, waarbij tegenstanders van de conferentie betrokken waren.

De conferentie was georganiseerd door de jongerenafdeling van de enige toegestane partij in Eritrea. Ook een adviseur van president Afewerki zou komen.

Eritreeërs die juist het regime zijn ontvlucht, waren fel tegen de conferentie. Ze probeerden bezoekers gisteren tegen te houden en werden uiteindelijk door de politie aangehouden. Vandaag kwamen de 128 demonstranten weer vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl