De bisschop van Rotterdam zegent de bloemen die vanuit Nederland naar het Vaticaan gaan
NOS NieuwsAangepast

Pasen 2017: kouder dan Kerst en drukker dan ooit

Ben je dit weekend van plan iets buiten de deur te gaan doen? Vergeet je dan niet warm aan te kleden. Het wordt met Pasen namelijk kouder dan afgelopen Kerst.

Dat ligt vooral aan het feit dat afgelopen Kerst de op twee na warmste ooit gemeten is. Op Tweede Kerstdag was de maximaal gemeten temperatuur in de Bilt 11,8 graden.

Dat het nu iets koeler is dan normaal in deze periode, telt ook mee, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Normaal is het nu zo'n 13 tot 14 graden, maar de komende dagen wordt het 10 tot 11 graden. "Ik denk dat veel mensen het fris zullen vinden."

Hiemstra noemt het weer dit weekend wisselvallig. "Met soms zon en soms regen."

Een toerist poseert voor een foto in de Keukenhof

Nederland krijgt dit paasweekend bezoek van zo'n 950.000 buitenlandse toeristen. Dat zijn er 100.000 meer dan vorig jaar. De meeste bezoekers komen uit Duitsland en België, waar Pasen samenvalt met de voorjaarsvakantie.

Vooral Amsterdam en Rotterdam zijn in trek bij toeristen. Door aan buitenlanders te laten zien dat Nederland een relatief klein (makkelijk bereisbaar) land is, wil het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) toeristen ook naar trekpleisters buiten de grote steden lokken.

Verkeersdrukte

Veel van die toeristen komen met de auto en dat zorgt voor drukte op de weg. Volgens de ANWB valt het vandaag nog mee, maar dit weekend en met name maandag zal dat anders zijn. Veel mensen trekken eropuit en in combinatie met het terugkerende vakantieverkeer en de extra bezoekers uit het buitenland, kan dat verkeersoverlast veroorzaken.

De 'poasbult' in aanbouw in Espelo in 2015, waar de bouwers via steigers takken en stammen doorgeven.

Een populaire Nederlandse bestemming dit weekend is het oosten van het land, waar veel paasvuren zijn. Zo zijn in de gemeente Rijssen-Holten verschillende dorpjes al sinds eind vorig jaar bezig om straks 'de grootste' te hebben.

Het paasvuur in het Overijsselse Espelo heeft zelfs een plek op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed bemachtigd. Dit jaar streeft het dorp naar een paasvuur van 20 meter hoog, wat weinig lijkt als je weet dat hun paasvuur in 2012 46 meter hoog was.

Zaterdag kiest een jury de winnaar (de hoogste brandstapel) en zondag gaan de paasvuren in de fik. Niet die in Dronten overigens, want daar vond een koolmees de stapel zo mooi dat hij er een nestje in heeft gebouwd. Het aansteken van het paasvuur is daarom afgelast.

Paus Fransiscus tijdens het uitspreken van de paaszege in 2016

Nog traditioneler dan de paasvuren is het 'urbi et orbi', de paaszegen van paus Franciscus. Hij doet dat zondag vanaf het balkon van de Sint Pieter-basiliek in Vaticaanstad, waar strenge veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Vorig jaar besteedde de paus in zijn toespraak aandacht aan de terreurdreiging. Hij riep de mensen op om zich niet door angst te laten leiden. Met de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, wordt dat mogelijk opnieuw een thema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl