Rode blaarkop met kalf
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Groninger blaarkop is gered, zij het alleen in 2017

Veehouders van blaarkoppen en andere zeldzame runderrassen zijn opgelucht: dit jaar vallen hun bijzondere koeien niet onder de strenge fosfaatregels. Staatssecretaris Van Dam besloot gisteren de zeldzame rassen te ontzien bij het terugdringen van het mestoverschot.

Voor biologisch boer Arjen Boer uit Enumatil betekent dit dat hij het zwartblaar kalfje dat vanochtend is geboren, kan houden. Toch heeft hij ook de pest in, want in december heeft hij alvast dertig dieren verkocht. Andere boeren hadden hun bijzondere runderen zelfs al naar de slacht gebracht.  

Van Dam kondigde eerst aan dat alle boeren zonder uitzondering hun veestapel moesten terugbrengen naar het niveau van juli 2015. Per dier te veel moest een veehouder vanaf mei 50 euro per beest per maand betalen. Volgend jaar zou de boete zelfs oplopen tot 240 euro per dier per maand.

Die regeling is dus versoepeld, zij het alleen voor beperkte groepen: de vleesveehouders en de boeren met zeldzame koeienrassen zoals de brandrode runderen, de blaarkoppen, de Lakenvelders, de witriks en de MRIJ-koeien.

En de coulance geldt alleen voor dit jaar. De toekomst is daardoor ongewis. "Door de formatie is alles op dit moment onzeker", zegt Boer tegen RTV Noord. "Je moet maar weer afwachten wie in het nieuwe kabinet staatssecretaris wordt."

Advertentie via Ster.nl