Direct naar artikelinhoud

Man die jackpot Postcodeloterij misliep, vecht zaak desnoods tot Hoge Raad aan

Op Nieuwjaarsdag 2016 begint wat Kamal Maihouane de 'rollercoaster van mijn leven' noemt, een achtbaan die hem donderdag voor de rechter in Amsterdam heeft gebracht. Als presentator Gaston Starreveld met de volledige cameraploeg van de Postcodeloterij op de Sittardse Heinsweg staat, denkt de 21-jarige Maihouane dat zijn kostje is gekocht. Met vier loten dingt hij mee naar de Postcodekanjer die op 3161BS is gevallen. Zijn postcode.

Winnen doe je bij de Nationale Postcode Loterij?Beeld anp

Maar tot zijn verbazing gaat het hele circus zijn deur voorbij en wordt de prijs van 21,95 miljoen euro verdeeld over vijftien juichende buren die hun loten wel netjes hebben betaald. Omdat er tot twee keer toe te weinig geld op zijn rekening stond, is zijn inleg niet geïncasseerd, ziet Maihouane tot zijn schrik op zijn rekeningoverzicht. Hoeveel geld hij precies is misgelopen, wil de loterij niet zeggen. Maihouane denkt dat het om minimaal 2 miljoen euro gaat.

De Postcodeloterij geeft wel vaker scheve ogen in de straat waar de jackpot valt, maar zo extreem als bij Maihouane is het zelden. Een jaar en ruim drie maanden na de nieuwjaarstrekking 2016 staat de Limburger donderdag in Amsterdam voor de rechter. Hij kan zich niet bij de kwestie neerleggen. 'Elke dag ben ik ermee bezig'. Zijn buren noemden hem een 'slechte verliezer', zegt hij. Hij is inmiddels verhuisd.

Het punt dat de Postcodeloterij had moeten proberen twee loten af te schrijven, lijkt de rechter nog het meest bezig te houden

Bewijs

Afgelopen jaar heeft Maihouane bewijs vergaard om de Postcodeloterij toch tot uitkering te bewegen. Hij heeft studie gemaakt van zijn rekening en is tot de conclusie gekomen dat er op 10 december 2015 in elk geval twee loten afgeschreven hadden kunnen worden. Ook heeft hij reacties gekregen van andere deelnemers bij wie zelfs nog na de trekking geld zou zijn afgeschreven. Dus dat hadden ze toch ook bij Maihouane kunnen doen, zegt zijn advocaat.

Maar dat de loterij inleg soms pas na trekking afschrijft, ontkent de advocaat van de loterij met klem. 'Dat mag niet, want gokken op krediet is verboden.' Het was simpelweg Maihouanes verantwoordelijkheid om genoeg geld op zijn rekening te hebben, stelt de loterij. Het punt dat de Postcodeloterij had moeten proberen twee loten af te schrijven, lijkt de rechter nog het meest bezig te houden. Na afloop van de zitting is Maihouane zo boos, dat hij direct aankondigt desnoods tot de Hoge Raad door te gaan om zijn gelijk te halen.

Uitspraak op 31 mei.