Direct naar artikelinhoud

'CIA en topgeneraals VS willen geheime luchtaanvallen op leger Syrië'

De CIA en Amerika's hoogste generaals zijn voorstander van beperkte, geheime luchtaanvallen op het Syrische leger om Damascus te straffen voor het offensief in Aleppo. President Bashar al-Assad moet zo ook worden gedwongen om de onderhandelingen over een wapenstilstand te hervatten. Dit meldt The Washington Post vandaag. President Obama's adviseurs buigen zich vandaag over een reeks militaire opties tegen Syrië.

Een B-2 Spririt-bommenwerper wordt bijgetankt in de lucht.Beeld US Department of Defense

Tegen het weekeinde kan de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomen in het Witte Huis om Obama de opties voor te leggen.

Het overleg vandaag komt een dag nadat Rusland bevestigde dat het een hypermodern luchtdoelsysteem, de S-300, naar Syrië heeft gestuurd dat een gevaar kan vormen voor de Amerikaanse operaties in Syrië. De kans is nog altijd klein dat Obama instemt met luchtaanvallen op het Syrische leger om Assad zo een prijs te laten betalen voor het offensief tegen de rebellen in Aleppo. Op initiatief van de VS belde minister Kerry van Buitenlandse Zaken donderdag met zijn Russische collega Lavrov om het vastgelopen overleg over een wapenstilstand te redden.

De Syrische en Russische luchtmacht voeren al dagen de zwaarste luchtaanvallen uit op de stad sinds de burgeroorlog in 2011 begon. Obama stelt zich al lange tijd op het standpunt dat een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN nodig is voor Amerikaanse bombardementen. Zo'n goedkeuring is uitgesloten omdat Rusland het direct met een veto zal treffen om bondgenoot Damascus te beschermen.

Een van de militaire opties die Obama voorgelegd zal krijgen, zo meldt The Washington Post, zijn geheime luchtaanvallen op de landingsbanen van bases van de Syrische luchtmacht. Dit zou in het geniep moeten gebeuren en vanaf grote afstand met kruisraketten, afgevuurd van schepen. Ook JSOW's, bommen die van flinke afstand worden afgeschoten door vliegtuigen, moeten worden gebruikt. Op deze manier moet een militair treffen met de Russische luchtmacht worden voorkomen.

Poetin versterkt

Terwijl president Obama zich beraadt over militaire opties tegen Syrië, versterkt Poetin in rap tempo de Russische strijdmacht in Syrië. Vier dagen nadat gemeld werd dat Moskou extra Su-24's en Su-34's naar de luchtmachtbasis Hmeymim stuurt, heeft Rusland bevestigd dat het hypermoderne luchtdoelsysteem S-300 in Syrië is aangekomen. Binnenkort arriveert het enige vliegdekschip van de Russen, de Koeznetsov, in het gebied. Lees dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie.

Toenemende steun

Deze precisiewapens kunnen worden afgevuurd vanaf 22 tot 130 kilometer van het doelwit. Na de lancering vliegt het zelfstandig op het doel af. Op deze manier kunnen de piloten en hun vliegtuigen op veilige afstand blijven en na het afvuren terugkeren naar hun basis. De JSOW kan worden afgevuurd door onder andere de JSF, de F-16 en de bommenwerpers B-52, de B-1 en de B-2.

Door te zwijgen over deze luchtaanvallen en ze niet te bevestigen, zou Obama het ontbreken van een VN-toestemming kunnen omzeilen. Vertegenwoordigers van de CIA en de Joint Chiefs of Staff, de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen, hebben zich onlangs voorstander getoond van deze militaire optie. Zij dringen al langer aan op militaire actie tegen het Syrische regime om Assad te straffen en te laten inbinden.

'Er is toenemende steun voor zo'n actie tegen het regime', aldus een hoge regeringsfunctionaris in Washington. 'De CIA en de Joint Chiefs of Staff zeggen dat de val van Aleppo Amerika's antiterrorismestrijd in Syrië zal ondermijnen.' Maar de kans lijkt nog altijd klein dat Obama met deze geheime bombardementen akkoord zal gaan. Volgens regeringsfunctionarissen is hij ervan overtuigd dat welke militaire optie dan ook negatieve consequenties zal hebben. Ook wil de president de militaire betrokkenheid in Syrië niet uitbreiden.

Een JSOW wordt op een Amerikaans vliegdekschip gereed gemaakt voor een bombardement. Het is iets meer dan vier meter lang. De duurste versie kost naar schatting 600 duizend euro.Beeld US Navy