Luister naar

Viral: Paasvuur in de nesten

Nieuws
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: een paasvuur nabij Dronten wordt uitgesteld, omdat er een koolmeesje in het hout broedt.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
woensdag 12 april 2017 om 21:59
Viral: Paasvuur in de nesten
Viral: Paasvuur in de nesten pixabay

Dat is aanstekelijk, moet het vogeltje hebben gedacht toen hij over de grote brandstapel vloog. Een bult van vijf, misschien wel zes, meter hoog. Takken, twijgjes, schors, stro en halve boomstammen; tezamen heeft het bijeengebrachte brandhout een omtrek van zo’n twaalf meter.

Als een reusachtig nest ligt de berg op Landgoed Roggebotstaete in Dronten. Een warm kraambed voor koolmeeseieren. Wie googelt op ‘eieren koolmees’, krijgt plaatjes voorgeschoteld van ovale schalen met oranjeroze vlekjes. Hoewel de wetenschappelijke naam van het vogeltje, parus major (grote mees), laat doorschemeren dat de koolmees het minst kleine lid van heel de familie der mezen is, weegt het beestje slechts achttien gram. Niet echt een imponerende gast dus. Toch schopt het kleintje nu grootse plannen in de war. Komende maandag, tweede paasdag, zou de houten berg c.q. het vogelnest moeten ontvlammen in een reusachtig vuur. Maar dankzij het nest in het paasvuur, zit dat paasvuur nu dus in de nesten. Het feest wordt uitgesteld. Maanden. Tot het koolmeesje uitgebroed is en de vogeltjes gevlogen zijn.

‘We moeten waarschijnlijk wachten tot mei of juni’, vertelde initiatiefnemer Lennard Duijvestein aan Omroep Flevoland: ‘Dan maken we er een zomervuur van.’ Het is natuurlijk een eitje om een grap te maken over de toepasselijk naam van de beste man, maar op sociale media krijgt hij hoofdzakelijk lof voor het edelmoedige besluit. Zo twitterde Jan de Schipper: ‘Hulde aan de organisatoren!’ Peter Puik geeft er zelfs symbolische lading aan: ‘Dit is toch gewoon het Paasverhaal!!’

Op Facebook maakt Giel Lengte er ondertussen een woordgrap van: ‘Was die koolmees bijna verkoold!’ Vervolgens tagt hij ene Mees Schoenmaeckers, die er vanachter het toetsenbord smakelijk om moet lachen. Er zijn ook maatschappijkritische geluiden. Zo vraagt Rocky zich af: ‘Waarom staat er nu niet een hele groep demonstranten die “handen af van onze tradities” scanderen?

Anderen beginnen over de luchtvervuiling die paasvuren met zich meebrengen. Maar @limwierde op Twitter wordt vooral poëtisch geprikkeld. Ze schreef onderstaande limerick:

Een koolmees met vurig verlangen

naar een nestje in zeer hoge rangen

Raakte in Dronten op dreef

Meldde trots aan z’n neef:

Ons broedsel heeft de hoogste belangen!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.