Gemeente: ‘Méér hennep in Emmer woning gevonden dan in coffeeshop mag’

Als de hoeveelheid hennep die bij een vrouw in Emmer-Compascuum thuis werd aangetroffen in een coffeeshop was gevonden, was de shop onmiddellijk gesloten.

Dat betoogde beleidsadviseur Gert Jan Wilms dinsdagmiddag voor de bestuursrechter in Groningen. Wilms wilde er maar mee zeggen: de hoeveelheid van 1,6 kilo henneptoppen, die na een inval bij de vrouw werd aangetroffen, levert veel meer wiet op dan de 50 gram die in een coffeeshop is toegestaan. Laat staan de 5 gram die je in huis mag hebben.

De gemeente is voor de rechter gedaagd door een 38-jarige vrouw uit Emmer-Compascuum . De politie deed in februari een grote inval bij haar thuis, waarbij naast een auto, een laptop, een telefoon ook de natte toppen van vijf hennepplanten werden meegenomen. Het strenge drugsbeleid van Emmen, in gang gezet door de vroegere burgemeester Cees Bijl, is er de oorzaak van dat de vrouw nu voor drie maanden haar huis uit moet. Die huisuitzetting is opgeschort tot de uitspraak van de rechter.

Handelshoeveelheid

De advocaat van de vrouwe, Wouter Bustin, gooide het voor de rechtbank op de strafrechtelijke kant van de zaak. ,,In de rechtspraak wordt pas de teelt van méér dan vijf hennepplanten beschouwd als een handelshoeveelheid drugs, maar dan moet je ook de opbrengst daarvan toestaan.’’

Overigens verschillen beide partijen met elkaar van mening over wat er nu precies aangetroffen is in de woning van de vrouw. Volgens de gemeente Emmen is niet komen vast te staan dat de natte toppen van de vijf aangetroffen planten zijn, en dus worden die planten bij de vondst opgeteld. Wilms betoogde bovendien dat er een professionele kwekerij is aangetroffen, maar dat werd door Justin weggehoond. ,,Het gaat om een kweektentje van 2 bij 1 meter, een paar potten en nog wat spulletjes.’’ Hij wilde maar zeggen: daar kan mevrouw geen droog brood mee verdienen.

Medicinale wiet

De vrouw zegt de wiet om medicinale redenen te gebruiken, maar volgens de gemeente moet ze daarvoor bij de plaatselijke apotheek zijn. De inval vond plaats met veel machtsvertoon. Voor de advocaat van de vrouw is dat reden om te veronderstellen dat de politie op een ander spoor zat. ,,Ik denk dat de politie achter de ex van mevrouw aan zit.’’ Waarom dat zo is wilden de advocaat en de vrouw na afloop niet toelichten.

De rechter doet binnen een week uitspraak.